Frågor kvar efter hyresdebatt

Hyreskrav på 43 procent oroar många Gränbybor. Torsdagskvällens debatt om höjningarna gav dock inga lugnande besked. Kraven står fast och politikerna är splittrade om vad som måste till för att lindra Uppsalas bostadsbrist.

Möte i gränbyskolans aula angående hyreshöjningar i Gränby.

Möte i gränbyskolans aula angående hyreshöjningar i Gränby.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2012-03-09 11:33

Hyresgästföreningen hade arrangerat debatten som lockat över 100 boende till Gränbyskolans aula. På podiet satt bostadsbolaget Rikshems chef för samhällsfastigheter Sven-Göran Svensson samt kommunalråden Cecilia Forss (M) och Erik Pelling (S), och två representanter för hyresgästföreningen, Marcus Kjellin och Åse Richard.
Huvudfrågan för kvällen var varför Rikshem måste höja sina hyror med 43 procent när de renoveringar som planeras är klara. Det kan tvinga många hyresgäster att flytta, enligt Hyresgästföreningen.
Sven-Göran Svensson sade att bostäderna i Gränby är slitna.
– Vi har haft över 200 vattenskador de senaste åren. Vi behöver renovera om bostäderna ska kunna fungera i 50 år till. Våra hyreshöjningar är lägre än höjningarna som gjorts av Uppsalahem och Stena Fastigheter på Kvarngärdet, sade han.

Marcus Kjellin från Hyresgästföreningen hävdade att en del av höjningarna är ett resultat av att det är stor bostadsbrist i staden. Det utnyttjas av Rikshem för att pressa upp hyreskraven. Han jämförde med Dalarna där liknande renoveringar bara inneburit 20-procentiga höjningar.
Det trodde dock inte Sven-Göran Svensson på.
– Visa mig var, sade han.
Åse Richard som företräder hyresgästerna i Gränby ansåg att de boende borde få välja vilken nivå de vill ha på renoveringarna.
– Alla som bor här vill ha renoverat, men inte så att alla lägenheter blir lika dyra. Folk vill kunna bo kvar, sade hon.
Flera i publiken instämde. Men enligt Sven-Göran Svensson har Rikshem provat den modellen i andra områden. Det har lett till att de minst renoverade lägenheterna blivit de minst attraktiva.
– Dessutom blir det inte billigare med olika nivåer. Att renovera lägenheterna i serier med samma standard är den billigaste metoden, sade han.

Kan då Uppsalas politiker göra något för att hålla hyrorna nere? Ganska lite när det gäller Gränby specifikt. Politikerna kan minska trycket på bostadsmarknaden lokalt genom att underlätta för nya bostäder. Resten måste ske nationellt. Erik Pelling och Cecilia Forss var dock oense om metoderna.
Pelling vill se mer av statliga subventioner både till renoveringar och till nya hyresbostäder.
– Jag tycker det är väldigt konstigt att regeringen kan subventionera en sänkning av krogmomsen, rut-avdrag för städning och rot-avdrag för privata bostäder. Men inte något till hyresbostäder. Vi måste få en ny bostadspolitik, sade han.

Cecilia Forss var helt emot subventioner.
– De driver bara upp kostnaderna för att bygga. Men en bättre konkurrens på byggmarknaden skulle kunna hålla kostnaderna nere, sade hon.
Torsdagens debatt stillade knappast oron. Enligt en rapport från Institutet för urbanforskning vid Uppsala universitet kan upp till hälften av hyresgästerna i de områden som nu renoveras på norra Kvarngärdet tvingas flytta på grund av hyreshöjningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om