Frågetecken kring fokus på psykisk ohälsa

Flera frågetecken kvarstår om den handlingsplan om psykisk ohälsa som landstinget tagit fram. Trots en årslång utredning.

Ur UNTs granskning, från 25 november 2014.

Ur UNTs granskning, från 25 november 2014.

Foto:

Uppsala2015-12-22 07:05

I slutet av förra året granskade UNT tillståndet för den psykiatriska vården i Uppsala.

LÄS MER: Vilsen psykvård


Då presenterades problem som årslånga väntetider och borttappade remisser. I februari antog Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS) ett beslut om att ta fram en handlingsplan och viljeinriktning för hur man skulle komma till rätta med problemen. I förra veckan presenterade man handlingsplanen, som utlovar en satsning på psykisk ohälsa och visar på flera fokusområden, men som trots den långa utredningen fortfarande saknar konkreta lösningar för finansiering och tydlig tidsplan för genomförandet.

– Jag hade hoppats att vi kommit längre, men det är många aktörer som ska vara med på det här. Det är en del ganska komplexa frågor och det är en pågående utredning. I början av 2016 ska vi fatta beslut om mer konkreta tidsplaner och finansiering, säger Malena Ranch (MP), vice ordförande i HSS.

Tillsammans med representanter från bland annat Primärvården och Akademiska sjukhuset har rapportens utredare identifierat olika problem som sedan legat till grund för att hitta lösningar. I handlingsplanen har man presenterat sju olika fokusområden som skall bidra till en förstärkning av psykiatrivården. Gemensam lösning för flera av dessa är att man ska satsa mer på primärvården och att vårdcentralens kompetens ska förbättras.

– Vårdcentralen ansvarar för psykisk ohälsa och där har det funnits brister när det varit svårt att få behandling tidigt, vilket gjort att en del har hamnat hos psykiatrin eller inte fått behandling alls, säger Malena Ranch.

Hon säger att resurser inte kommer förflyttas från psykiatrin till primärvården, och att en satsning på primärvården också har bieffekten att avlasta patienter från psykiatrin.

I handlingsplanen ingår flera satsningar på olika program för vårdcentralen som enligt Malena Ranch ska ge fler verktyg att jobba med inom vården. Bland dessa ingår det att självhjälpsgrupper och internetbaserade behandlingsformer ska implementeras.

Enligt tidsplanen dröjer det först till 2017 för ett bredare införande?

– Vi vill komma igång så fort som möjligt och om det går att lösa snabbare så gör vi det. Det svåra har varit patientsäkerheten vid e-tjänsterna. Vi vill se till att det ska vara säkert, säger hon.

Hon säger själv att handlingsplanen kan framstå som luddig, men att fokusområdena är de som man hoppas ska ge störst effekt. Att den nya viljeinriktningen ännu inte är helt konkret försvarar hon med att det tidigare inte gjorts försök att få in satsningar i den ordinarie verksamheten. Något som nu är ett mål.

– Tanken är att satsningen ska vara en bestående verksamhet och inget tillfälligt projekt.

Fakta Fokus på psykisk ohälsa

I slutet av förra året publicerade UNT en granskande serie av den psykiatriska vården i Uppsala utifrån att tre av fyra har själva har eller känner någon som har erfarenhet av psykisk ohälsa. Patienter och personal inom vården fick komma till tals och den nya majoriteten i landstinget lovade att prioritera den psykiatriska vården och arbetet mot psykisk ohälsa.

Att en stärkning av primärvården skulle gagna psykiatrin var något som experter på området var överrens om redan då, men som alltså dykt upp i en handlingsplan först nu ett år senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om