Frågetecken för ny villastad efter domslut

Det lilla samhället Skölsta ska växa ut till en ny stadsdel i Uppsala kommun. Men en segdragen rättslig strid om kommunens ansvar för skötseln har försenat byggprojektet och flera frågetecken finns inför framtiden.

Magnus Trovik, Susanne Steffner, Veronoca Hammar och Michael Pettersson

Magnus Trovik, Susanne Steffner, Veronoca Hammar och Michael Pettersson

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2012-07-30 10:01

350 nya bostadshus, skola, förskola, äldreboende och närbutik. Kommunens långt gångna planer för Skölsta, strax nordost om Uppsala, kommer förändra området i grunden och förvandla ett bysamhälle till en ny stadsdel i Uppsala. Det har lett till både diskussioner och motstånd från de boende.

Kommunen har velat avsäga sig huvudmannaskapet för den allmänna marken - det vill säga driften av vissa vägar, lekplatser och grönytor - och lägga det på en enskild samfällighetsförening, med hänvisning till att kommunens organisation inte är dimensionerad för att sköta områden utanför tätorten. Men detaljplanen upphävdes nyligen i Mark- och miljödomstolen, som menade att den strider mot plan- och bygglagen och betonade att det handlar om ett litet villaområde som ska bli tre gånger så stort.

De drivande i Svia-Skölsta fastighetsägarförening ser utslaget som en seger för både de boende och det medborgerliga engagemanget.
– Vi har kämpat med den här frågan i många år och äntligen fick vi rätt, en lön för mödan. Det är inte själva utbyggnaden i sig vi vänder oss emot utan att kommunen vill avsäga sig ansvaret för driften. Att till exempel sköta lekplatserna kostar och det finns många säkerhetsaspekter att tänka på. Vi har inte resurser till det, säger Susanne Steffner, en av medlemmarna i den arbetsgrupp som bildats för att driva saken.

Den andra stora stötestenen för de boende har varit frågan om en ny gång- och cykelväg till Skölsta. Med utbyggnaden kommer trafiken till det barntäta området att öka och de befarar att cyklister och fotgängare ska tvingas samsas med bilarna på den väg som ska förbinda samhället med Uppsala stad.
– Politikerna har sagt att det kommer lösa sig på något sätt och att det är klart att det ska bli en cykelväg, men trots löftena har vi ännu inte sett något på pränt, säger Magnus Trovik.

Än är inte sista ordet sagt om detaljplanen. Kommunen har i dagarna överklagat beslutet till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, som nu ska ta ställning till om ärendet ska prövas. Liv Hahne (M) ordförande i byggnadsnämnden, säger att kommunen togs på sängen av domen nyligen.
– Det kan man lugnt säga. Om den här domen står sig kommer det få stora konsekvenser för alla kommuner i landet. Jag har under mina år i politiken aldrig varit med om att man går in på frågan om huvudmannaskap, inte ens när områden som Sävja och Stenhagen byggts ut.

Men domstolen kommer ju fram till att detaljplanen strider mot lagen?

– Jag är förvånad över det, de har lagt sig i en fråga som är en rent kommunal angelägenhet. Men utifall att överdomstolen kommer fram till samma beslut jobbar vi nu med en parallell detaljplan för området.

Vilka konsekvenser får det för utbyggnaden i Skölsta om domen står sig, menar du?

– För Skölsta blir det ett mindre problem, förutom att projektet försenas ytterligare. Kommunen har kapacitet att sköta vägarna men det kommer kosta mer, och det blir i sista hand de boende som får stå för det. De kommer att få mindre att säga till om, säger Liv Hahne.

Däremot kommer det garanterat att bli en ny cykelväg, lovar hon. Magnus Trovik köper inte argumentet att de boende får stå för notan om kommunen förlorar i rätten.
– Vi har fått höra det och det finns säkert sätt att lägga på oss mer kostnader om de vill det. Men vi vill bara ha samma service som alla andra även om vi råkar bo några kilometer utanför stadskärnan. Det känns lite som att kommunen vill expandera men man är inte beredd att betala för det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!