Fråga rätt om våld i relationer

”Hur har du det hemma?” Den enkla frågan från en läkare kan öppna en patient för att berätta om det som är ett större problem än en stukad fot.

Boel Stålnacke och Katarina Johansson utbildas för att utbilda vårdpersonal om hur man kan fråga om våld i relationer.

Boel Stålnacke och Katarina Johansson utbildas för att utbilda vårdpersonal om hur man kan fråga om våld i relationer.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2015-04-29 09:36

På Primärvårdens barnmorskemottagningar i Uppsala län och runt om i Sverige ställer personalen sedan flera år tillbaka mera direkta frågor till kvinnor som kommer till dem på preventivmedelsrådgivning eller för att de är gravida.

Nu går Katarina Johansson och Boel Stålnacke, barnmorskor på Samariterhemmets vårdcentrals barnmorskemottagning, en utbildarkurs för att kunna sprida de sätt de arbetar på till andra anställda inom sjukvården som möter kvinnor i sitt vardagsarbete.

– Inom mödravården har vi sedan länge ett formulär med frågor som vi ställer till alla som kommer till oss. Det gäller till exempel rökning och alkohol, och då är det inte konstig om vi också frågor om de på något sätt utsätts för våld, fysiskt eller psykiskt, säger Boel Stålnacke.

Hon och hennes kollega har tidigare fleråriga erfarenheter av att tala med kvinnor som ringer Nationellt centrum för kvinnofrids, NCK, jourtelefon. De har fått ta del av förfärliga historier om hur kvinnor utsätts för våld i nära relationer.

– Det har kanske gjort oss extra intresserade av att göra insatser för att nå de här kvinnorna, och också till att vi och våra kolleger i länet och sedan över hela Sverige har ett standardformulär där frågan om våldsutsatthet ingår, säger Katarina Johansson.

Med kursen de nu går som Uppsala Universitet och NCK anordnar, kommer de att kunna på ett mera systematiskt sätt sprida sina erfarenheter och kunskaper även till andra inom sjukvården.

– På kursen för utbildare finns deltagare från socialtjänsten, Försäkringskassan, sjuksköterskor och också en tandläkare. Det är ju inte bara en fråga om att minska och helst stoppa våld mot kvinnor, utan också om att sänka ohälsotal i stort, säger Boel Stålnacke.

Ett av kursmomenten innebär att deltagarna ska ordna en utbildningsdag för kolleger. Boel Stålnacke och Katarina Johansson har redan hållit en halvdagsutbildning som personal inom primärvården i länet inbjöds till.

– Bland de tio deltagarna fanns läkare, sjuksköterskor, en psykolog och sjukgymnaster. Alla uppskattade utbildningen, och det som flest tog till sig var sättet att ställa frågan om våld som en av flera frågor som ställs till alla. Att frågorna ska ställas när patienten är ensam med vårdgivaren, eller tillsammans med en auktoriserad tolk när tolk behövs är också viktigt, säger Katarina Johansson.

Fakta Utbildarkursen

Kursen ”Att fråga om våldsutsatthet – utbildarkurs för personal inom hälso- och sjukvården” omfattar 15 universitetspoäng och löper på kvartsfart över två terminer.

Kursen ger en introduktion till ämnet mäns våld mot kvinnor och har fokus på hälso- och sjukvårdens ansvar. Pedagogik, didaktik och metodik med inriktning på vuxnas lärande ingår i kursplanen.

Målet är att kursdeltagarna ska kunna utbilda personal inom hälso- och sjukvården så att de ska känna sig trygga med att ställa frågor om våldsutsatthet som en del i att förstå bakgrund och ställa diagnos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om