FRA-frågan försvinner inte
Nu var väl inte Sahlins uttalande helt uttömmande, men hon lär få svårt att undvika att genomföra löftet om nu alliansen skulle förlora nästa val. Men allianspartierna har nu fått ännu ett skäl att överväga frågan på nytt. Det kan inte vara lockande att riskera en valdebatt i onödan i ett ämne där man har förlorat redan på förhand.
Redan nu märks tecken på olust och interna slitningar inom regeringspartierna. Moderata ungdomsförbundets ordförande hotar att lämna partiet och talesmän för olika partidistrikt säger att de inte är främmande för en omarbetning av lagen längre fram. Inom centerpartiet har man sett sig föranledd att kalla partidistriktens ordförande till ett krismöte, låt vara per telefon (oavlyssnad). De två centerledamöter som gick ut hårdast mot FRA-lagen och sedan accepterade modifieringarna försöker nu återvinna förlorad trovärdighet genom att avisera nya krav när modifieringarna kommer tillbaka för riksdagens godkännande i höst. Inom kristdemokraterna, som i dag inleder sin stämma i Norrköping, har ungdomsförbundet engagerat sig mot FRA-lagen och lär knappast ändra sig.
Folkpartiet är det enda alliansparti där två ledamöter avvek från partilinjen. I en kommentar i går säger ännu en fp-ledamot, Gunnar Andrén, att om riksdagsgruppen vetat i förväg att Camilla Lindberg skulle rösta nej så hade antagligen fler gjort likadant. Lindberg anser att hon varit så tydlig som någon kan begära - men den intressanta punkten är ju att om Andrén har rätt om stämningarna i gruppen så kunde FRA-lagen mycket väl ha fallit.
Så här kan Alliansen inte gärna ha det i två års tid. Och det finns möjligheter att backa. Ett sätt är att tillsätta en riktig parlamentarisk utredning om Sveriges underrättelsetjänst med mandat att också granska FRA-lagen. Folkpartiet ska låta en intern programgrupp ta itu med integritetsfrågorna - den bör förstås också få begrunda FRA-lagen. Det interna trycket lär inte minska i något parti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!