FRA-beslut i veckan
På onsdag ska riksdagens ledamöter återigen fatta beslut om signalspaningslagen. Nu gäller det regeringens förslag om stärkt integritetsskydd. Men missnöjet med FRA-lagen är fortfarande stort. Flera fackförbund UNT talat vill att medlemmarna undantas från lagen.
Riksdagens försvarsutskott har sagt ja till förslaget, en borgerlig majoritet röstade för förändringarna. Men oppositionen är fortsatt kritisk. Mona Sahlin (S) har lovat att riva upp lagen vid ett maktskifte. UNT har talat med flera fackförbund om FRA-lagens praktiska konsekvenser. Samtliga är kritiska till hur lagen kan komma att drabba deras medlemmar och framför allt deras arbete. Vissa vill till och med se ett undantag från lagen för just sin yrkesgrupp.
- Det förekommer många känsliga, sekretessbelagda, uppgifter om patienter på en läkarmottagning. Både via telefon och e-post. Vi hoppas att läkarmottagningar kan undantas från signalspaningslagen eftersom det hotar sekretesslagstiftningen, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet. Hon befarar att patienter kan komma att känna stor otrygghet i att meddela sin läkare sina symtom och biverkningar via telefon eller e-post.
- Det kan leda till felbedömningar inom vården, vilket är oerhört allvarligt.
Ett av de fackförbund som varit mest kritiska till lagförslaget är Journalistförbundet. "Vi får en lag som i praktiken innebär att vi i förväg vet att anonyma källor kan röjas och att grundlagsskyddet då inte kommer att gälla" skrev ordförande Agneta Lindblom Hultén på Dagens Nyheters debattsida tidigare i år. Hon har också sagt att hon inte accepterar förslaget om en försvarsunderrättelsedomstol, "en domstol som ska verka i hemlighet och utan insyn".
Lärarnas Riksförbund har under flera år uppmärksammat problemet med känsliga uppgifter som är offentliga, i det fallet genom offentlighetsprincipen. Enligt ordförande Metta Fjelkner kommer problemet att bli ännu större med FRA-lagen, även om integritetstilläggen röstas igenom.
- Lärarna kommer att bli mer försiktiga med vad de skriver i e-post och i skriftliga omdömen. Vissa lärare skriver redan i dag luddiga formuleringar som riskerar att missförstås, säger hon.
I förslaget om signalspaning via telefon och internet, ska endast trafik som passerar Sveriges gränser kunna avlyssnas. Men Nils Högman på Juseks advokatsektion, menar att en stor del av korrespondensen mellan en advokat och en klient sker på just det sättet. Många internetservrar finns utomlands och så även en del klienter.
- FRA-lagen naggar i kanten på både rättssäkerheten och integritetsskyddet. En klient måste kunna meddela sig till sin advokat utan att riskera att bli avlyssnad, säger han.
Den enda lösningen Nils Högman ser på problemet är i så fall att advokaterna använder sig traditionell post, eller att de möter sina klienter öga mot öga.
- Det är dock ineffektivt och dyrt för klienten. Jag ser gärna att advokater undantas från FRA-lagen. Men hur det ska ske rent tekniskt vet jag inte, säger Nils Högman.
Även Psykologförbundets ordförande, Lars Ahlin, vill se ett undantag i lagen om signalspaning för sina medlemmar.
- En viktig fråga för oss är hur vi ska kunna bedriva internetbaserad terapi, som hittills visat mycket lovande resultat, när korrespondensen inte längre är skyddad från insyn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!