Fotoförbud diskuteras i landstinget

Förbud mot att filma eller fotografera i landstingets lokaler har införts på flera håll i landet. Nu tar landstinget i Uppsala län upp frågan.

Uppsala2012-01-24 11:00

Man får bara filma eller fotografera i landstingets lokaler om det har godkänts av den ansvariga personalen. Den bedömningen gick Sveriges kommuner och landsting, SKL, ut med i december förra året.
Flera landsting har redan infört fotoförbud, bland annat Blekinge, Västernorrland och Stockholm. Varje landsting har utformat sina egna riktlinjer.
I Västernorrland stoppades till exempel ett tv-team från Sveriges television att intervjua en patient, trots patientens godkännande. Efter det har flera medier lämnat ett gemensamt protestbrev till landstingsdirektören eftersom de anser att ett fotoförbud är ett ingrepp i yttrande- och pressfriheten.
Nu är det dags för landstinget i Uppsala län att förhålla sig till frågan. På måndagen diskuterade landstingsstyrelsen ett förbud mot fotografering, filminspelning och ljudupptagning.

Enligt Erik Weiman, ordförande i landstingsstyrelsen, är det patienters integritet som går i första hand. Samtidigt ska inte medier hindras från att granska landstingets verksamhet.
– Det är viktigt att vi själva funderar över vilka regler vi vill ha och att vi utgår från gällande lagstiftning. Det finns ingen som har någon ambition att inskränka mediers möjligheter att granska och följa landstingets verksamhet. Däremot får man inte riskera patienternas integritet, säger han.
Samtidigt anser Erik Weiman att det inte handlar om ett regelrätt förbud.
– Jag vänder mig lite grann mot fotoförbud eftersom vi redan använder bild- och ljudupptagning i sjukvården. Det kommer att vara oundvikligt att den tekniken förekommer i dessa sammanhang, både bland patienter och personal. Men det behövs regler för när man får göra det och inte får göra det, säger han.

Jurister på landstinget i Uppsala län har slagit fast att svensk lag inte innebär några hinder för att införa ett fotoförbud i landstinget i Uppsala län. Men hur de nya riktlinjerna kommer att se ut och vad de kommer att leda till kan varken landstingets jurister eller Erik Weiman svara på just nu.
– Vi ska diskutera frågan först så att vi kan bereda ärendet ordentligt, säger Erik Weiman.

– Det är viktigt att vi själva funderar över vilka regler vi vill ha och att vi utgår från gällande lagstiftning, säger Erik Weiman, ordförande i landstingsstyrelsen.
 

ENKÄT

Vad skulle ett foto- och filmningsförbud innebära för er?

Fia Åhrman, tf. nyhetschef och ansvarig utgivare på TV4 Uppsala
– Som vi jobbar i dag brukar vi alltid skaffa ett tillstånd, och vi brukar få komma in. Däremot är vi självklart oroade för vad som händer om det blir svårare för oss att bildsätta, för då kan vi i princip inte rapportera därifrån. För oss är det otroligt viktigt att få komma in och filma, självklart med respekt för den personliga integriteten.

Jonas Nordling, förbundsordförande Journalistförbundet
– Rent generellt är det viktigt att isolera problematiken och försöka hitta lösningen på enskilda problem. Vad är det man vill komma till rätta med? Utifrån det ska man utforma regelverket. Men att förbjuda foton rent generellt är att gå för hårt åt. Risken är att man begränsar möjligheterna att dokumentera helt andra saker, som till exempel missförhållanden i vården.

Hanna Stjärne, chefredaktör och ansvarig utgivare för UNT
– Det får inte göra det krångligare för oss, för då försvinner vår möjlighet att berätta om vad som händer inom vården. Vården är en viktig fråga för upplänningarna. Men jag anser att vi redan i dag har en stor respekt för personers integritet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!