Våra fötter och knän tar dagligen hand om belastningen från våra kroppar. Fotvalven och fotlederna är människans stötdämpare. Det är klart att de slits och ibland kan extra stötdämpning behövas.
– Varje kväll när jag tar av mig skorna så har jag så ont, så ont i fötterna, trots att jag har bra skor, berättar Belinda Norström.
Hennes smärtor har blivit allt svårare under det senaste året. När hon ringde sin vårdcentral rekommenderade de henne att kontakta någon av de ortopedtekniska kliniker som finns i Uppsala. Nu är hon på sitt andra besök hos Aktiv Ortopedteknik i Uppsala.
Belinda Norström trodde att det berodde på att hon går för mycket på jobbet. Hon arbetar på en förskola, men har alltid foträta tofflor inne och mjuka sportskor ute.
– Jag brukade motionslöpa förut, men under det senaste året har det varit omöjligt, säger hon.
Ortopedteknikern Roger Thörn visar på hennes fot att det inte finns mycket underhudsfett kvar vid trampdynorna. I synnerhet är det tunt vid stortåleden, där hon har mest ont. Med en fotbädd specialtillverkad efter Belinda Norströms fötter kommer trycket mot dem att fördelas bättre.
– Vi har en strid ström med kunder som vill ha hjälp för ömma fötter, det är vanligare än vad man kan tro. Orsakerna är många. Det kan vara snedbelastningar av fötterna eller att man helt enkelt ”slitit ut” de naturliga fotkuddarna av fett under fotsulan. Då kan det hjälpa med en individuellt utprovad fotbädd som stöder och kompenserar när foten trycker mot underlaget, säger Roger Thörn.
Belinda Norström tvekar lite när hon ska kliva upp på en plexiglasställning som är belyst underifrån. Men den håller och vi kan tillsammans se i en spegel under fötterna hur hennes fotvalv är höga och fina, men också att hon har mer tyngd på framdelen av foten än på bakdelen.
Ortopedteknikern tittar alltså på hur kunden belastar sin fot. Fötter och fotleder är stötdämpare för hela den mänskliga kroppen.
Belinda Norström får sedan ligga på mage med sina bara fötter på en liten kudde. Roger Thörn smörjer in hennes fötter med en fotcréme. Det ser väldigt behagligt ut.
Sedan är det dags att göra en avgjutning av fötterna. Vanliga gipsbandage blöt och smetas på vardera foten. Roger Thörn smetar till en liten extra bulle med pulvergips nära hennes hålfot, för att markera att stödet ska ökas just där. På fackspråk kallas det pelott och den placeras under mellersta tåbenens ledhuvud.
– På en del andra ortopedkliniker jobbar de med laser eller avtryck i speciella lådor, men vi har kommit fram till att modellera fram fötternas former för hand är det bästa för oss, säger Roger Thörn.
Gipsavtrycken torkas sedan. Ett sorts gummi, Eva-material, värms upp och fylls i gipsavgjutningarna. Materialet finns i olika hårdhet och man väljer det utifrån kundens kroppstyngd.
Gipset tas bort och sedan läggs inläggen i en vakuumsug i ungefär tjugo minuter för att kallna. Kanten skärs bort på dem och de slipas en aning. Så är de färdiga.
Ett par individuella, inprovade fotinlägg kostar cirka 1 700 kronor, inkluderat analys av problemet och den färdiga fotbädden. Du får söka till en ortopedteknisk mottagning och stå för hela kostnaden själv. Men är du diabetespatient eller reumatiker kan du få remiss hit från läkare och hjälp med kostnaden från landstinget. På Aktiv Ortopedklinik har man också tre månaders prövotid med den nya fotbädden.
– Man kan köpa fotinlägg enligt standardmodell också till halva priset. Men de är ju inte avpassade för just dina problem, säger Roger Thörn.
Polis och militär har också fotinlägg i sina kängor som de ska gå i hela dagarna. Materialet är då av ullfilt som svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt. En del idrottare, inte minst de på elitnivå, har ofta fotbäddar för att förebygga problem. Men andra skaffar inte det förrän smärtan blir påtaglig. Vill man förebygga fotproblemen bör man tänka på både vad man sätter på fötterna och vad man sätter i sig. Dina fötter tar stryk av trånga skor och övervikt. Det är faktiskt inte heller dumt att göra ordentlig fotvård ibland, gärna professionell.
– Skovalet är jätteviktigt. Även om man har inlägg. Lägger man dem till exempel i ett par Converseskor gör de ingen nytta, säger Roger Thörn.
Skaffar man inlägg är det inte helt nödvändigt att ha dem i skorna jämt. Det till exempel svårt att få dem att passa i ett par smala finskor. Då gäller principen ” vill man vara fin får man lida pin”.