Tanken är att här ska trafikanter av olika slag samsas och ta hänsyn till varandra. Men fram till nu har trafikreglerna på Dragarbrunnsgatan varit desamma som på vilken bilgata som helst.
För dem som rör sig på gatan har det inte varit glasklart hur man ska bete sig. Nu ska det bli tydligare, när två avsnitt av gatan blir skyltade som gångfartsområde – Uppsalas första. Beslutet togs av gatu- och trafiknämndens arbetsutskott i tisdags. Det ska börja gälla när skyltarna sätts upp, tidigast 14 oktober.
– Gångfartsområde innebär att alla fordon hela tiden måste ge prioritet åt fotgängare, säger Stefan Hanna (C), ordförande i gatu- och trafiknämnden.
De avsnitt som skyltas om är Dragarbrunns torg, från Klostergatan och en bit förbi korsningen vid S:t Persgatan, samt en del av gatan förbi Vretgränd och bra bit bort mot Bäverns gränd. Även en del av Klostergatan och Vretgränd ingår.
Politiker och tjänstemän har fått många reaktioner från folk som tyckt att dagens lösning med en bilgata som i alla fall bitvis ser ut som ett torg inte är lyckad.
– Nu är det en ganska förvirrad situation. Området är utformat så att det är gågateliknande. Nu blir det tydligare vem som har företräde, säger Johan Lundqvist (MP), andre vice ordförande i gatu- och trafiknämnden.
Omgörningen av gatan startade 2004 när Vision Dragarbrunn presenterades av kommunen, fastighetsägare och handlare. Tanken är att göra en tillgänglig och livfull handelsgata, med biltrafiken tillåten utmed hela sträckan. Hela visionen planeras vara genomförd 2013. Så småningom kan fler delar av gatan bli gångfartsområde.
– Jag tycker det är rimligt, säger Stefan Hanna.
I beslutet i tisdags deltog förutom han även Moderaterna och Miljöpartiet. Hur de andra partierna som sitter i gatu- och trafiknämnden ser på frågan får de ingen chans att uttrycka, eftersom beslutet togs på så kallad delegation och inte ska gå vidare till nämnden.
En signal om att det finns olika åsikter om gångfartsområdet är att det rådgivande Trafiksäkerhetsrådet ville att nämnden skulle vänta in en utvärdering. Men det tog nämndens arbetsutskott inte hänsyn till. Lite märkligt blir det att förstå eftersom Stefan Hanna är ordförande i både nämnden och i Trafiksäkerhetsrådet .
– Det är inga lätta frågor det här, och rådet var heller inte överens. Rådet ville avvakta, men jag tycker det är helt okej att ta beslut nu. Jag tycker att det är befogat att vi testar, säger Stefan Hanna.