– Klimatet i samhället har över huvudtaget blivit hårdare, och det speglas i ungdomsidrotten. När fler vill vinna och man tappar leken, då blir det ett hårdare klimat. En parameter är att det har kommit fler anmälningar till oss, och ärendena har krypt ner i åldrarna, säger Ingmar Alm, ordförande i styrelsen för Upplands fotbollsförbund.
2008 uppmanade Svenska Fotbollsförbundet alla lokala fotbollsdistrikt att ta fram egna modeller för hur klimatet inom svensk fotboll skulle kunna förbättras. Resultatet blev Nolltolerans, en uppstramning av reglerna för hur tränare, spelare och publik får bete sig på och utanför plan. Reglerna gäller både barn- ungdom- och seniorfotboll.
– När det här infördes märkte vi att vi fick in flera anmälningar till förbundet. Efter det har det planat ut. Det kan bero på att vi fått ett lugnare klimat runt matcherna, eller så har domarna slappnat av mer. Vi vet inte säkert.
Nolltolerans utgår från regeln att inga svordomar, hot, förolämpningar eller kränkningar får förekomma. En svordom kan ge en varning, eller utvisning om den riktas mot någon annan. En spelare eller ledare som missköter sig kallas till samtal. Inte heller föräldrar får svära, kritisera eller fälla negativa kommentarer. Andra åtgärder som ingår i Nolltolerans är bland annat att matchvärdar ska hjälpa till att få en god stämning på matcherna och att kunskapen om Nolltolerans ska spridas till ledarna. Enligt Ingmar Alm tycker de flesta fotbollsföreningarna att Nolltolerans är bra, medan andra inte tycker det är lika viktigt.
– Vi kör vidare på det här och kompletterar efter hand med nya utbildningar, säger han.
En tränare som gillar reglerna är Reinaldo Florencio, som varit tränare för ett pojklag i IK Fyris i fyra år. Han har själv inte känt av dålig stämning på matcher, men tycker ändå att det är viktigt att UFF:s regler följs så långt det går.
– Om vi hör en av våra spelare säga fan på en match vänder vi oss om och säger ”tyst, här gäller nolltolerans”. Sen kan man tyvärr inte höra allt som händer på plan. Som ledare tänker vi också på att föregå med gott exempel.