Fosterdiagnostik i förändring

De allra flesta som får veta att deras barn har Downs syndrom väljer att avbryta graviditeten. Men antalet barn som föds med kromosomavvikelsen är stabilt.

Uppsala2015-09-27 08:00

Varje år föds i genomsnitt 160 svenska barn med Downs syndrom. Den siffran har varit stabil sedan 1999, trots att mödrarnas medelålder ökar. Sannolikheten för kromosomavvikelser blir påtagligt högre med stigande ålder, varför äldre mödrar erbjuds att göra det så kallade KUB- testet. KUB (Kombinerat ultraljud och biokemiskt prov) innebär att man mäter nackspalten på fostret och sedan jämkar med mammans ålder och resultatet av ett hormontest via blodprov. Om blodprovet visar på förhöjd risk för kromosomavvikelser erbjuds kvinnan fostervattenprov eller moderkakeprov. I Uppsala län erbjuds KUB- test till kvinnor över 35 år, men det finns landsting som sätter gränsen vid 32 eller låter alla som vill testa sig.

-Av de som får veta att deras barn har Downs syndrom är det bara fem till nio per år som inte väljer att avbryta graviditeten. Men då får vi komma ihåg att de som vet att de inte skulle göra abort sannolikt är mindre benägna att testa sig, säger Karin Källén, professor i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet och utredare på Socialstyrelsen.

Med andra ord föds de allra flesta med Downs syndrom av yngre kvinnor, som inte har gjort fosterdiagnostik. I Danmark, där samtliga mödrar erbjuds KUB, minskar födslotalen med 30 procent per år. I den takten kommer det sista barnet med Downs syndrom att födas år 2030, skriver den danska tidningen Berlingske. Karin Källén vill inte uttala sig om ifall vi kommer att se samma utveckling i Sverige.

-Det är nog även en fråga om inställning. Inom Sverige kan finnas regionala skillnader i hur stor utsträckning man aborterar foster med Downs syndrom. Det verkar till exempel vara vanligare i storstäder.

Samtidigt påpekar Karin Källén att fosterdiagnostiken utvecklas, vilket kan komma att påverka enskilda beslut. Det nya NIPT- testet (Non- Invasive Parental Testing) analyserar DNA från fostret i mammans blod via ett vanligt blodprov. Det kan göras redan från graviditetsvecka 10 och ger ett säkrare svar än KUB. Risken att kvinnan skulle behöva göra ett kompletterande fostervattenprov är 0,1 procent, att jämföra med 5 procent med KUB.

-Än så länge finns det inget landsting som bekostar NIPT, men de som är resursstarka kan köpa det för 10 000 kronor. I Skåne är NIPT på väg att införas som en del av KUB, då som ersättning för fostervatten/moderkakeprov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om