Den slutsatsen drar forskare vid Uppsala universitet i en studie av fossilt bajs som publiceras i tidskriften Scientific Reports.
– Det verkar som om djurets tänder krossades mot de hårda födoämnena, svaldes och ersattes med nya på löpande band, säger doktoranden Martin Qvarnström vid Institutionen för organismbiologi, Uppsala universitet.
I studien har forskarna undersökt fossila bajsbitar, koproliter, från den dinosaurieliknande härskarödlan Smok wawelski som påträffades i 210 miljoner år gamla avlagringar i Polen.
Tre sådana koproliter undersöktes särskilt noggrant med så kallad synkrotrontomografi, en form av skiktröntgen som använder flera tusen gånger starkare röntgenstrålar än datortomograferna som finns på sjukhus.
Denna avancerade skiktröntgen avslöjade att upp till hälften av innehållet i varje koprolit bestod av benbitar från bland annat stora groddjur och ungar från den växtätande djurgruppen dicynodonter. Också flera exemplar av vad som troligen varit Smoks egna sågtänder påträffades i de fossila bajskorvarna.
– Ytterligare bevis vi funnit för att Smok tuggade i sig ben är benrester i fossila spyor, nötta tänder och isolerade ben med bitmärken, säger Martin Qvarnström.
Här kan du läsa mer om upptäckter som gjorts genom att undersöka fossilt avföring.
Smok var fem till sex meter lång, gick på två ben och hade flera anatomiska drag liknande dem hos de mycket mer berömda tyrannosaurierna, som till exempel ett massivt huvud och en kraftig kropp. Det finns dock inget närmare släktskap mellan de båda djurgrupperna och tyrannosaurierna levde mer än 140 miljoner år efter Smok.
– De liknande födoanpassningarna hos dessa stora köttätare verkar alltså ha uppkommit oberoende av varandra i början respektive slutet av dinosauriernas herravälde, säger Martin Qvarnström.
Fotnot: Hela den vetenskapliga artikeln i Scientific Reports kan läsas här.