Förvåning och ilska efter svt-dokumentär
Bland socialdemokraterna råder ilska och sorg efter de första tre delarna i dokumentären om Göran Persson visats på SVT. - Det är en trist avslutning på hans ordförandeskap, säger Lena Hartwig (s), kommunalråd i Uppsala. Men meningarna går isär inom partiet. Jan Ask kallar dokumentären för "gripande".
Foto: Hans E Ericson
- Det är klart att även politiker pratar lite strunt om andra, det gör man på alla arbetsplatser. Men man gör det inte offentligt, inför en kamera. Man mumlar lite för sig själv, eller kanske viskar till en kollega, säger Lena Hartwig.
- Jag tror att det här kan skada bilden av politiker.
De flesta socialdemokrater UNT har pratat med är ense om att Göran Persson gjort ett stort misstag när han ställde upp på intervjuerna med SVT:s Erik Fichtelius.
- Han framstår som självgod och självupptagen. Det är som att han försvarar sitt agerande för en god vän och har glömt bort att det finns en kamera i rummet, säger en socialdemokrat från Uppsala län.
Men alla håller inte med.
- Det är ett väldigt intressant dokument, och att få dessa ögonblicksbilder ur Göran Perssons tid vid makten tycker jag är väldigt givande, säger Jan Ask (s), kommunalråd i Uppsala. Anklagelserna om att Göran Persson ljugit upprepade gånger i dokumentären tror Jan Ask inte på:
- De har säkert olika minnesbilder av vad som har hänt. Det har gått lång tid sedan han sa de sakerna, och minnet förändras med tiden.
Bland de saker som fått partikamrater och motståndare att häpna finns bland annat hårda omdömen om Carl Bildt, Mona Sahlin, Gudrun Schyman och Leif Pagrotsky. Anekdoter som Göran Persson berättat, om den smörätande Helmut Kohl, om en rasande Gudrun Schyman och en ledsen Maud Olofsson som sökte tröst, verkar få andra kunna dra sig till minnes.
- Det jag blev förvånad över är att Göran Persson flera gånger säger att han är deprimerad. Han berättade om skilsmässan och om ensamheten, säger Jan Ask.
I tredje delen, som sändes i torsdags, berättade Göran Persson att ledigheterna var svåra. Han umgicks inte med någon, utan gick ensam omkring i skogen utanför Harpsund.
- Det var gripande, säger Jan Ask.
Samtidigt som bilden av Göran Persson som en självgod presidentlik statsminister som samlat på sig allt större makt kanske förstärkts av dokumentären, visar ny forskning att Persson egentligen inte varit en exceptionell regeringsbildare.
- När det gäller till exempel utnämningen av ?svaga? ministrar, sådana som inte har ett eget mandat från partiet, skiljer sig inte Göran Persson från tidigare statsministrar, säger Kåre Vernby, forskare vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet.
- Ur konstitutionell synvinkel har Göran Persson inte bidragit till någon förändring på regeringsbildning och maktfördelning. Bilden av Göran Persson som en presidentiell regeringsledare baseras snarare på hans personliga stil, säger Kåre Vernby.
Sista delen av Ordförande Persson sänds i kväll kl 20 i SVT 1.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!