– Det är för mig en lite ny värld, men det är bra att den finns, säger Anders Wiklöf efter att ha gått runt i datahallen där beräkningarna i forskningscentrets AI-projekt görs.
– Jag är imponerad. Och lite småstolt, lägger han till.
Pandemin har satt stopp tidigare, men nu får Anders Wiklöf för första gången besöka centret han donerat pengar till.
Vid Anders Wiklöf-institutet, som har sina lokaler ovanför en vindlande spiraltrappa i Carolina Rediviva, arbetar man med datorbaserade modeller som ska kunna förutsäga hjärtinfarkt. Längst har man kommit med analyser av blodprov. En vetenskaplig artikel är planerad för publicering inom ett halvår. Några år längre fram ligger en studie av ekg-kurvor där man hoppas kunna förutsäga både hjärtinfarkt och en rad andra sjukdomar.
Johan Sundström, föreståndare för institutet, berättar att man har undersökt ett hundratal ämnen i en mängd blodprover som samlats in i befolkningsstudier. När man jämfört det med patientdata har man hittat markörer som gör att man med hyfsad säkerhet kan förutspå vilka som kommer att få hjärtinfarkt inom ett halvår.
– De riskskattningar man använt tidigare har varit på en längre tidshorisont, fem till tio år. Och det är inte tillräckligt motiverande för att många ska ta sin förebyggande medicin. Får man veta att man har stor risk att få hjärtinfarkt inom ett halvår är det en mycket starkare drivkraft, säger Johan Sundström.
Han påpekar att vi i dag är alldeles för dåliga på det förebyggande arbetet.
Det hälsoförebyggande, eller bristen på det, var betydelsefullt när Anders Wiklöfs bror avled i hjärtinfarkt. Broderns död var ett skäl till att det är just hjärtforskning han senare valde att donera sina pengar till. Anders Wiklöf berättar att brodern, som var gammal idrottare, hade börjat tappa ork.
– Jag sa åt honom att gå till läkaren och göra en koll. Senare visade det sig att han aldrig gick dit. När jag frågade sa han till mig att läkaren sagt att allt var bra. Men det var bara som han sa, berättar Anders Wiklöf.
Att det blev just Uppsala universitet som fick ta emot donationen berodde på kontakterna med vännen Anders Wall.
– Jag kände ju till sjukhuset och universitetet i Uppsala genom att mitt helikopterbolag har flugit hit patienter. Men i och med att jag känner Anders så är det klart att det blev Uppsala som fick institutet, säger Anders Wiklöf.