Förundersökning mot superentreprenör

Framgångssagan fortsätter för Uppsalas superentreprenör i datorspelsbranschen, Daniel Benitez, som på kort tid rott i hamn tre jätteprojekt. Men det senaste året har också innehållit bakslag. Han tjänade drygt 20 miljoner kronor på en kritiserad affär i CISL-gruppen. Händelserna utreds nu av Ekobrottsmyndigheten.

Daniel Benitez framgångssaga har en baksida. Förra året uppmärksammades hans inblandning i CISL-härvan, vilken nu utreds.

Daniel Benitez framgångssaga har en baksida. Förra året uppmärksammades hans inblandning i CISL-härvan, vilken nu utreds.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-07-26 00:01
Daniel Benitez, 34, har inte legat på latsidan sedan han lämnade Starbreeze för två år sedan. Med bara ett par månaders mellanrum löper tre av hans nya jätteprojekt i hamn, och som UNT har berättat om: Bingosajten ahaBingo som drog i gång i maj; datorspelsprojektet Wanted som lanserades i juni i samarbete med Hollywoodfilmbolaget Universal; och det stora onlinegolfspelet onGolf som lanseras i samband med SAS Masters i augusti.
- Det blir så ibland, man drar i gång saker vid lite olika tillfällen och sedan råkar lanseringarna sammanfalla. Det har varit lite hektiskt på sistone, säger Daniel Benitez.
- Jag ser fram emot ett lite lugnare tempo i höst, fast det lär det väl inte bli. Det är alltid nya saker som dyker upp.

Hans framgångar med datorspelsutvecklaren Starbreeze som ligger bakom succéer som Chronicles of Riddick och The Darkness ledde till att han 2003 utsågs till Årets företagare i Uppsala kommun. Han ägnar sig nu helhjärtat åt företaget Bingocluster. Konceptet med kändisutropare, som Mikael Persbrandt, Timbuktu och Gert Fylking, är unikt och har lockat till sig fler besökare än han hade räknat med. Man har rusat om ett par av konkurrenterna.

Ytterligare ett projekt är på gång, ett quizbolag som legat vilande under ett par år har fått kontrakt för att ta fram frågesporter på nätet för ett av Sveriges största sportförbund.

Framgångssagan fortsätter alltså för Daniel Benitez, som dock försöker dra ned på tempot för att umgås mer med familjen.
- Men jag får hela tiden nya idéer. Det är väl entreprenörens lycka och förbannelse. Det är något fel på min hjärna, säger han och skrattar.
- Jag kan gå runt hemma och dammsuga och plötsligt komma på en grej som skulle underlätta för att få ur sladden ur väggen när man byter rum. Jag gick förbi en sopbil för ett tag sedan och såg att anordningen för att häkta fast soptunnorna baktill inte var optimal, och så kom jag på en grej som skulle förbättra arbetssituationen för sophämtarna, ja, och så vidare. Man lär sig med tiden att inte alltid försöka förverkliga alla idéer på en gång. De flesta ligger i en skokartong och väntar.
- Jag är inte en förvaltare, jag är bra på att ta en idé till en färdig produkt.

Men det senaste året har inte bara varit en dans på rosor. Under 2007 uppmärksammades hans inblandning i den så kallade CISL-härvan i tidningen Affärsvärlden. CISL Gruppen AB blåste under 2005-2006 upp börsvärdet på ett par av sina småbolag genom omvända förvärv och lämnade felaktig information till marknaden. Innan övervärderingen avslöjades sålde ägarna sitt aktieinnehav och tjänade hundratals miljoner kronor på bekostnad av småägarna.

CISL handlades på First North som drivs av OMX Stockholmsbörsen. Företaget saknade i princip värde, men genom tricksande med omvända förvärv och märkliga pressmeddelanden blåstes börsvärdet upp till 875 miljoner kronor. När bluffen blev känd rasade aktien. I februari i år beslutade Stockholmsbörsens disciplinnämnd att kasta ut CISL från First North eftersom företaget försett marknaden med "vilseledande information".

Den tidigare storägaren i CISL, och den av ägarna som tjänade mest på affären, var det Gibraltarregistrerade företaget Tilford Investment Ltd som fram till i höstas också var största ägare i Uppsala Airport (fd Uppsala Air) som planerar en kommersiell flygplats på Ärna i Uppsala. En fransk-svensk affärsman bosatt i Malaga har pekats ut som företagets ägare.

Daniel Benitez hade 4,5 procent av aktierna i CISL och satt som vd för dotterbolaget Gamers Paradise i tre månader. Han sålde sina aktier steg för steg, hälften av dem till en annan delägare, och tjänade cirka 20 miljoner kronor på affären.

Ekobrottsmyndigheten inledde i maj en förundersökning mot personerna bakom CISL, däribland Daniel Benitez. Den väntas bli klar i höst. Daniel Benitez går lite motvilligt med på att prata om CISL. Han har inte uttalat sig till medier om härvan tidigare och vill helst vänta till förundersökningen blir klar.

Han kom in i CISL bakvägen, genom att gruppen köpte upp ett av hans bolag för egna aktier. Han försökte dra sig ur bolagen så fort det stod klart att han och styrelsen inte kunde komma överens.
- När jag bestämde mig för att sluta arbeta för bolaget sålde jag aktierna - och det blev inte till toppkursen. Det var inte något beräknande från min sida.
- Jag ångrar att jag gav mig in i CISL. Jag hade hellre varit utan de 20 miljoner kronorna, säger Daniel Benitez.
- Vissa har tagit avstånd eftersom de upplevt att det påverkat affärerna negativt. Men de som känner mig vet att jag aldrig skulle försöka lura någon. När jag förklarat vad som har hänt tycker de precis som jag, att artiklarna om mig har varit väldigt orättvisa.

Han utesluter inte en stämning för förtal mot tidningen.
- Jag anser att det Affärsvärlden gjort mot mig är oförsvarligt och när det här är över ska jag se till att de får stå till svars för vad de skrivit.

UNT: Förstår du om folk tycker att du betett dig omoraliskt som tjänat pengar på en sådan här affär?
- Jag förstår om somliga blir tveksamma eller misstänksamma. Jag tjänade mycket pengar på CISL, men det berodde på att CISL köpte ett företag som jag var delägare i. Jag drogs in i detta ofrivilligt. Jag har absolut inte gjort något fel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om