Förundersökning inleds mot Anders Björck
Åklagare Kerstin Skarp i Västerås skall inleda en förundersökning mot landshövding Anders Björck avseende förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd mot polis. Hon har fattat beslutet på eget inititiativ efter uppgifter som framkommit i förhör med vittnen i samband med de uppmärksammade händelserna på nyårsafton.
Foto: Hans E Ericson
Informerades inte
- Jag är rejält förvånad, både över beslutet om förundersökning och över att jag själv inte blivit informerad. Man undrar hur det egentligen står till med det svenska rättsväsendet, säger landshövding Anders Björck, som via UNT fick kännedom om Kerstin Skarps beslut på tisdagen.
- Men samtidigt tycker jag förstås det är jättebra att den här saken utreds, gärna både på längden och tvären.
Berättar gärna
Landshövdingen är inte orolig över utgången. Anders Björck hänvisar bland annat till flera vittnen som kan styrka att han uppträtt "lugnt och stilla" under nyårsaftonen.
- Jag kommer givetvis att ställa mig till förfogande, och berättar gärna vidare i förhör, om det nu finns något mer att berätta. Jag, min hustru och slottsfogden, som också befann sig vid Slottet under nyårsafton, har redan suttit i samtal med polisen i flera timmar.
Sympatier
Anders Björck säger att han alltsedan det uppmärksammade bråket på Slottet har känt ett starkt stöd från allmänheten.
- Jag har fått oerhört starka sympatier, från Uppsalaborna, från länsborna och från människor från hela landet.
Sedan årsskiftet har landshövdingen tagit emot många hundra brev, e-postmeddelanden och telefonsamtal.
- 95 procent av dem har varit positiva och stödjande. Inte sedan Ebbe Carlsson-historien har jag känt en så stark publikstorm blåsa till min fördel, säger Anders Björck.
Uppträdde aggresivt
Det var på nyårsaftonen de händelser vid Slottet inträffade, som nu fått åklagare Kerstin Skarp att fatta beslut om förundersökning mot Anders Björck.
I en intern PM riktade en gruppchef vid Uppsalapolisen stark kritik mot Anders Björck för hans uppträdande mot polisen. I promemorian hävdades att Björck varit alkoholpåverkad och "på ett aggressivt sätt lagt sig i polisens arbete", i samband med att berusade och bråkiga personer togs om hand i närheten av Slottet.
Allvarlig kritik
Björck har förnekat att han skulle varit berusad, och hävdar att han blandade sig i polisens arbete för att en grupp mycket berusade ungdomar höll på att komma till skada.
Landshövdingen beskrev senare Uppsalapolisens insats vid Slottet på nyårsafton som "en av de sämsta polisinsatser jag någonsin sett och då har jag ändå sett mycket, både i Sverige och utomlands".
Björcks allvarliga kritik mot polisinsatserna fick länspolismästare Göran Lindberg att fatta beslut om anklagelserna skall utredas polisens internutredning i Västerås.
Den utredningen - som leds av åklagare Nils Hallonsten - gäller misstanke om förtal och tjänstefel, från polisens sida
gentemot Björck.
- Jag kommer att fatta ett beslut om jag skall gå vidare med ärendet någon gång i nästa vecka. Men innan dess
skall förhör hållas med poliser, vittnen, slottsfogden, Anders Björck själv och hans hustru, säger Nils Hallonsten.
Fotnot Det var i samband med KU-förhören 1989 om den så kallade Ebbe Carlsson-affären som Anders Björck, då vice ordförande i konstitutionsutskottet fällde det sedan ofta citerade uttrycket: "Du skall veta hut när du är här!". Björck riktade sig till dåvarande Parisambassadören Carl Lidbom, som upprepade gånger avfärdat flera av konstitutionsutskottets frågor som "trams".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!