På fredagsförmiddagen kom beskedet från Migrationsverket att åtminstone vissa av flyktingarna skulle få stanna några dagar till på flyktingboendet i GUC:s gamla lokaler på Palmbladsgatan. Enligt ursprungsplanen, som meddelades på torsdagen, skulle hela boendet tömmas och alla tvingas lämna det under fredagen.
Det beskedet kom som en chock för Amani Ali, hon fick en utskriven tågbiljett för henne och 2,5-åriga dottern Tala. På egen hand skulle hon ta bussen till Enköping, tåg till Arboga och sedan vidare till Lindesberg. Som hon inte vet något om, där hon inte känner någon – och så var det ju det där med att barnet kan komma när som helst.
LÄS MER: Kort respit för flyktingboende
Amani Ali är trött och har ont, halvligger i sängen i sovsalen. Personalen berättar att hon inte kan ta sig till och från matsalen, de kommer med mat till henne.
– Förra gången jag flyttades fick jag resa i tre dagar, det var inget problem. Men jag kan inte resa i det här skicket. Mina värden är inte bra och jag är orolig. Jag tänker på Tala och vem som ska ta hand om henne under tiden, säger Amani Ali.
Hon kom till Sverige för åtta månader sedan, från Eritrea hela vägen via Sudan, Libyen och en båtfärd över Medelhavet till Italien. Hennes man och son har hon inte hört av sedan de greps vid gränsen till Sudan, hon vet inte vad som hänt dem. Hon och Tala fortsatte ensamma.
I rummet står en gigantisk packning med kläder, barnvagn och en spjälsäng. Allt har skänkts och samlats ihop för att starten med det nya barnet skulle gå lättare. Väskan att ta med sig till BB står packad, Amani Ali har ordnat med barnvakt till Tala för tiden på sjukhuset. Hon gråter.
– Jag vill bara komma någonstans där min dotter och jag kan bo och må bra. Jag är jätteledsen, var är rättvisan i det här?
Till flyktingboendet på Palmbladsgatan kom Amani Ali för två månader sedan och liksom för många andra på boendet har det blivit en trygghet. Just nu bor där ett 30-tal flyktingar, familjer och ensamstående. Det är ett tillfälligt boende som öppande i februari, beskedet då var att det skulle vara kvar till slutet av juni, vilket också är så långt kommunens personals anställningar där sträcker sig.
– Det skulle ha fungerat som ett transitboende, där alla slussas vidare, men här är många som varit här länge. Nu får människorna här ingen information, utan får bara veta att de ska åka till orter som Arboga eller Boden – det är bara namn för dem, säger Jeannette Escanilla när UNT träffar henne på boendet.
Jeannette Escanilla poängterar att här är hon inte som politiker, utan genom sitt engagemang i föreningen Refugees welcome Uppsala, som har volontärverksamhet på boendet. Hon reagerar starkt på Migrationsverkets snabba beslut och bristen på framförhållning.
– Var finns människan i det här? Flyktingarna ska få ett bra bemötande och de har rättigheter – särskilt barnen. Vad har Migrationsverket för barnperspektiv? De har dessutom sagt till personalen att de som inte lämnar boendet kommer att bli hemlösa. Är det så här vi ska ta hand om våra nyanlända flyktningar?
Beskedet kommer att Migrationsverket tänkt om, åtminstone delvis, och att det finns en lista med vilka flyktingar som kommer att få stanna några dagar till på boendet. Amani Ali sägs vara en av dem som slipper åka på egen hand, hon får åka buss till Örebro. Vad som sedan ska hända är det ingen som vet just nu. Resten ska lämna boendet som planerat, en del har redan fått sina tåg- och bussbiljetter, andra väntar fortfarande på att få veta vart de ska ta vägen.