Fortsatta klagomål på restaurangträngsel

Trots fortsatta klagomål tycks trängsel på restaurangerna inte ha lett till ökad smittspridning. Samtidigt får kommunen ställa in annan tillsyn för att hinna med covid-kontrollerna.

Tobias Johansson, avdelningschef på miljöförvaltningen, säger att det är viktigt att fortsätta kontrollera trängseln på restaurangerna, även om det tar resurser från andra arbetsuppgifter.

Tobias Johansson, avdelningschef på miljöförvaltningen, säger att det är viktigt att fortsätta kontrollera trängseln på restaurangerna, även om det tar resurser från andra arbetsuppgifter.

Foto: Robert Berthagen/Arkiv/Montage

Uppsala2020-09-26 19:02

Totalt har kommunens inspektörer gjort 819 kontroller av restauranger sedan Folkhälsomyndighetens restriktioner trädde i kraft i våras. 275 av dessa gjordes efter att den nya lagen infördes den 1 juli.

Det allmänna intrycket är att de flesta restauranger följer reglerna bra. Endast två förelägganden har delats ut av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Övriga som inte följt reglerna har genomfört tillräckliga åtgärder.

Samtidigt fortsätter det att komma in klagomål om trängsel. Framför allt är det nattklubbar och barer det klagas på. "Otroligt att detta ställe får hålla öppet. Helt omöjligt att hålla avstånd", skriver en person om hur det sett ut vid baren på en av Uppsalas krogar strax före midnatt.

Tobias Johansson, avdelningschef på miljöförvaltningen, säger att inspektörerna gör inspektioner även sent på kvällarna. Trots att smittspridningen just nu är låg ser han detta som en viktig uppgift.

– Vi antog en plan före semestrarna, och hittills har vi inte sett något skäl att dra ner på ambitionsnivån, säger han.

Finns det en risk att andra arbetsuppgifter blir lidande av detta?

– Ja, vi ser att vissa livsmedelskontroller som varit inplanerade inte kommer att kunna genomföras i år, säger Tobias Johansson.

Trots rapporterna om krogträngsel finns det inga skäl att anta att detta har bidragit till en ökad smittspridning i samhället, enligt Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala. Trycket på vården är fortsatt lågt, och även om antalet tester har ökat kraftigt hittar man inte särskilt många fall av covid-smitta i Uppsala län.

Johan Nöjd säger att man kan fundera över om det är rätt prioritering i nuläget att lägga stora resurser på att kontrollera covid-reglerna.

– Det är enstaka personer som smittas hemma eller på jobbet. Då kan man fråga sig hur farligt det egentligen är att gå på restaurang eller åka buss, säger Johan Nöjd.

– Jag tror heller inte att det stora problemet är en vanlig restaurang där folk sitter något tätare mellan borden, utan snarare vad som sker efter midnatt.

Han tycker ändå att det är bra att hålla fast vid restriktionerna.

– Självklart kan man ifrågasätta nyttan i många insatser vi gör just nu. Mycket pengar satsas till exempel på provtagning. Ska vi provta 100 förkylda människor för att hitta en covid-positiv? Men vi vill kunna möta nya utbrott tidigt, säger Johan Nöjd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!