Arne Nordesjö, som bor i centrala Uppsala, fick flera räkningar som kom fram först efter att de skulle ha betalats. När lönebeskedet som skulle ha kommit i brevlådan på fredagen dök upp först i mitten av veckan efter började han undra vad det var som var fel.
– När jag frågade brevbäraren suckade han och sa han att de bara hinner med hälften av vad de ska för att de är underbemannade. Det är ju inte bra, säger Arne Nordesjö.
Och han är inte ensam. Klagomålen har varit så många att Post- och Telestyrelsen har inlett ett tillsynsärende om postutdelningen i Uppsala. Det har också förekommit rapporter om brev som försvunnit och eftersändningar som inte fungrat.
– Vi har själva kontaktat Postnord och begärt en redogörelse. Den 18 februari kommer vi att ha ett möte med dem om situationen, säger Olof Bjurö, enhetschef för posttillsynen på Post- och Telestyrelsen.
Han säger att man sedan tidigare har haft problem i samband med inkörningen av sorteringen vid den nya postterminalen i Rosersberg.
– Man behöver helt enkelt säkra kvaliteten i utdelningen, säger Olof Bjurö.
Samtidigt har han en viss förståelse för att det uppstår problem i samband med att Postutdelningen måste ställas om efter nya förutsättningarna. Det skickas allt färre vanliga brev när kommunikationen blir mer och mer digital. Samtidigt ökar antalet paket när nätförsäljningen ökar.
– Den här omställningen från ett flöde till ett annat skapar påfrestningar på organisationen. Och det är inte unikt för Sverige. Det gäller i många andra länder. Det är mycket viktigt att Postnord snarast får dessa nya utdelningsrutiner att fungera.
I Uppsala inleddes de akuta problemen när postterminalen på Kungsgatan stängdes och verksamheten flyttades till tre andra sorteringsställen.
– Vid flytten var byggnationerna i de nya lokalerna inte färdiga, vilket gjorde att det var stökigt en tid. Nu är det dock färdigt. I stället har det varit problem med personalbrist efter att det varit många som har gått i pension. Sedan har flera nyanställda också slutat, säger Kjell Björklund, områdeschef för Uppsala, Enköping och Gotland på Postnord.
Värst har problemen varit i postnummerområde 753, vilket bland annat omfattar de centrala delarna av Uppsala.
Den bild Kjell Björklund har av situationen är dock att det i värsta fall har rört sig om någon dags försening av posten. När han konfronteras med uppgifter om brev som inte kommit fram och räkningar som delats ut först efter förfallodagen blir han förvånad.
– Jag uppmanar alla att göra en reklamation när de märker att posten inte kommer fram. Det är först då man kan få ett svar på vad som har hänt, säger han.
UNT har tidigare berättat om de problem som uppstått för brevbärarna då de fått flera olika buntar med brev som sorterats på olika ställen, efter att en del av sorteringen flyttades till Rosersberg för ungefär ett år sedan. I flera fall fick brevbärarna dispens från att använda det nya systemet, eftersom arbetsmiljöproblemen blev för stora.
Men dessa problem ska enligt Kjell Björklund vara lösta.
– Jag känner inte till att det är något som stör i dagsläget, säger han.
Någon exakt tid för när problemen med postförseningar ska vara undanröjda kan han inte ge.
– Jag hade hoppats att de skulle vara lösta redan. Vi håller på och lär upp nya brevbärare. Och det tar en eller ett par veckor att bli en bra brevbärare. Vi jobbar stenhårt med att få ut all post i tid. De allra flesta kunder får sin post varje dag. Det är en väldigt liten del som vi inte lyckas få ut, säger han.
Skälet till att Postnord tvingades flytta från loka lerna på Kungsgatan var att hyreskontraktet sagts upp på grund av att det ska byggas bostäder på platsen.
Läs mer: Nytt arbettsätt pressar brevbärare
Läs mer: Posten flyttar från Kungsgatan