Fortsatt väntan på plusjobbare
Äldreboendena i Uppsala har i snart två månader väntat på plusjobbare. Men tvisten mellan fack och arbetsgivare fortsätter. Det är stiltje, vi vet ingenting, säger Ann-Sophie Nilsson, verksamhetschef på Tunåsen.
— Vi skulle ha varit i gång redan. Det blir knöligare ju längre tid det tar, säger Kina Gustafsson, samordnare för Uppsala kommun på länsarbetsnämnden.
Arbetsgivaren kommunen och fackförbundet Kommunal, som organiserar de flesta av plusjobbarna, är också överens om formerna för plusjobben, arbetsplatser, arbetsuppgifter, löner, kompetensutveckling.
Riskerar sämre läge
Tvisten gäller rubriken på själva avtalet.
— Vi vill att det ska kallas för ett lokalt kollektivavtal. Arbetsgivaren hävdar att det räcker med en överenskommelse om villkoren, att formerna redan finns klara i regeringens proposition, säger Therese Kaas, ombudsman för Kommunal i Uppsala.
Hon ser risker med att plusjobbare med en överenskommelse i ryggen får ett sämre läge än sina arbetskamrater.
— Vi vill inte att man ska hamna mellan stolarna, utan vara en i arbetslaget. Vi måste säkerställa att man inte blir illa behandlad om jobbet inte fungerar, om man måste byta efter ett tag.
Plusjobbare ska också ingå i löneöversyner och inte användas för att fylla i luckor vid sjukdom på arbetsplatser.
Lättare med avtal
— Allt blir lättare med ett ordentligt avtal i ryggen. Det har blivit en principsak för oss.
— Men jag vill understryka att vi i grunden är positiva till plusjobben och att vi nu måste lösa det här. Tiden rinner i väg, säger Therese Kaas.
Uppsala är inte ensamt om en trög start på plusjobben. Av landets 289 kommuner är det 170 som har ett avtal klart i dag.
— Jag tror att det kommer att lösa sig snart i Uppsala. Vi hade samma situation i Skåne för någon vecka sedan, men då rasslade det till, säger Johnny Ahlqvist, Ams.
De första på plats
Östhammars kommun skrev på avtal med de fackliga organisationerna direkt efter nyår. Sedan började rekryteringsprocessen till de 40 platserna och nu i veckan är de första på plats.
— Besluten börjar att komma från arbetsförmedlingen nu. Det är i princip samma arbete att tillsätta de här platserna som vilka andra jobb som helst, säger Peter Nyberg, chef för arbetsmarknadskontoret i Östhammars kommun.
Men i Uppsala ska jobben komma i gång så snart avtalet är påskrivet, säger Therese Kaas. Allt är förberett och platstilldelningen i det närmaste klar. På onsdagen kom också parterna överens om att starta en ny dialog snarast.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!