Skalskyddet kring polishuset i Uppsala kvarstår efter att en granat briserat i närheten. Under onsdagen vaktade två poliser beväpnade med varsinn k-pist husets fram- och baksida.
– Vid specifika situationer beslutar polischefen om att man ska bära förstärkningsvapen. Utifrån hotbild görs en bedömning om man ska bära dessa vapen, säger Lisa Sannervik, presstalesperson hos Uppsala.
Flera källor hävdar att granatattacken var riktad direkt mot polismän i samband med att de skulle hem från arbetet. Men det är någonting som polisen inte vill bekräfta och de är mycket restriktiva vad gäller uppgifter om händelsen. UNT har varit i kontakt med en poliskälla som har arbetat på brottsplatsen.
– Jag tror inte att den (granaten reds. anm.) var avsedd för personer. Jag tror att den var avsedd att träffa polishuset – banvallen är så hög att du inte ser vad som finns på andra sidan. Det skulle vara om man hade en tjallare som står någonstans och ser vad som händer på andra sidan.
På baksidan av polishuset går alltså en järnväg. På andra sidan banvallen från polishuset sett finns en bostadsparkering och det är därifrån granaten misstänks ha kastats.
– Av det jag såg (vid brottsplatsundersökningen reds. anm) är det ganska uppenbart att han stått där och kastat granaten mot polishuset, säger polisen som UNT varit i kontakt med.
Men granaten ska aldrig ha tagit sig över till polishuset. Poliskällor till TT uppger att den studsade i en kontaktledning eller stolpe – och därför landade och detonerade på banvallen eller bostadsparkeringen i stället för att landa på polishussidan.
– Det är teorier – att den har studsat ner, säger UNT:s poliskälla.
Flera bilar skadades i samband med explosionen. De ska ha stått parkerade på bostadsområdesparkeringen.
Efter explosionen gick polisen in i ett så kallat stabsläge. Hur länge ett sådant varar varierar från fall till fall.
– Vi gör en behovsprövning kontinuerligt. Vi kommer att ha kvar det så länge vi behöver, säger Lisa Sannervik.