Fortsatt strid om konkursat bolag

Maktstriden om konkursade Uppsalaföretaget Biovica går vidare. Hovrätten upphäver tingsrättens dom från 2009 och menar att bolaget inte hade behövt upplösas.

Uppsala2011-07-19 14:21

Bioteknikföretaget Biovica såg för tre år sedan ut att ha framtiden för sig, med en attraktiv patentlicens på canceranalysverktyget Divitum. Men så kom finanskrisen, just som företaget var i skriande behov av pengar. Riskkapitalisterna tvekade och finansieringen frös inne.

Bolaget försattes då i likvidation, vilket blev upprinnelsen till ett storbråk mellan minoritetsägare i företaget och dess grundare – Uppsalaforskaren Simon Gronowitz. Kända finansmän ansåg sig blåsta på mångmiljonbelopp.

Det blev rättegång i Uppsala tingsrätt, där Biovica vann första striden. Men nu har Svea hovrätt slagit fast att beslutet att försätta bolaget i likvidation var felaktigt och ska upphävas. Minoritetsägarna hade erbjudit tre miljoner kronor före konkursen, vilket hade räckt för att rädda bolaget från ruinens brant, om än kortsiktigt, menar hovrätten.
– Domen innebär att alla de åtgärder som ägt rum som ett resultat av likvidationen ifrågasätts, säger Lars Wahlström, styrelseordförande i konsultbolaget Calyptra, som processat mot Biovica.

I och med konkursen förlorade Biovica sin enda tillgång – patentlicensen. Lars Wahlström är bland dem som hävdat att huvudägaren och grundaren Gronowitz medvetet låtit bolaget gå under, för att patentlicensen skulle hävas och Simon Gronowitz få exklusiv licens i nytt bolag.
– Vi aktieägare finansierade uppbyggnaden av Biovica, och i ett slag försökte man frånta oss det värde som fanns i bolaget. Det finns nu ett antal åtgärder som vi kommer att överväga och vidta. Vilka kan vi inte säga ännu, säger Lars Wahlström.

Biovicas likvidator, som företrätt bolaget i rätten, har dock hävdat att erbjudandet om tre miljoner kronor kom för sent och att pengarna inte var tillräckliga för att rädda bolaget. Grundaren själv kallar domen för ”mycket konstig” och uttrycker förvåning över att man drivit process mot ett företag som är en stängd konkurs. Licensen är därmed förverkad.
– Det är rena farsen som pågår, risken är att det handlar om prestige. Jag bryr mig inte mycket om dem och tror inte att domen påverkar mig eller min verksamhet på något sätt, säger Simon Gronowitz.

Biovica AB åläggs att ersätta Calyptras rättegångskostnader med sammanlagt 450 000 kronor. Beslutet kan överklagas till Högsta domstolen.

FINANSMÄN FÖRLORADE MILJONER

2009 försattes bioteknikföretaget Biovica i likvidation och konkurs. Bolagets enda tillgång – patentlicens på canceranalysverktyget Divitum – förlorades och återgick till bolagets grundare och huvudägare – Uppsalaforskaren Simon Gronowitz, som lade patentet i sitt nystartade bolag Biovica International. Flera kända finansmän sade sig ha blivit lurade på mångmiljonbelopp.

I rättegången mellan Biovica och företaget Calyptra AB, som yrkade att likvidationen skulle hävas, föll domen till Gronowitz fördel i Uppsala tingsrätt, december 2009.

Hovrätten slår dock fast att en likvidation inte var nödvändig och upphäver beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!