Fortsatt strid om cykelväg till Ulva

Mitt på åkern tar det stopp. Flera års tvist har fördröjt arbetet med cykelvägen efter Fyrisån mellan Uppsala och Ulva kvarn. Nu vill kommunen börja bygga igen. Men flera markägare i området är beredda att överklaga, en gång till.

Nu tar cykelvägen slut vid Klastorp.

Nu tar cykelvägen slut vid Klastorp.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2012-04-21 20:02

Planeringen av en cykelväg från Uppsala till Ulva kvarn har pågått sedan 1980-talet. Vägen är del av en längre led som sträcker sig ända till Bälinge. Tanken är att skapa ett naturskönt cykelstråk efter ån för stadsbor som vill ta en tur till kvarnen och för boende på landet som vill cykla till jobbet i stan. Två etapper är delvis klara: från Bälinge till Forkarbykorset och från stan och till Klastorp väster om Librobäck. Där tog bygget stopp, mitt på en åker, för fem år sedan. Ett tiotal markägare ville inte ha någon cykelbana.
– Vi förstår att de vill ha tillgång till stränderna och Fyrisåns vattenspegel. Men får vi en cykelväg här så innebär det dödsstöten för vårt jordbruk. Vi har 120 djur, 40 av dem är mjölkkor som går och betar på vallarna efter ån. De måste kunna ha fritt tillträde dit, säger Solveig och Bengt Andersson som driver ett jordbruk vid Prästängens gård tillsammans med sonen Niklas.

Cykelvägen kommer dessutom att dela deras jordbruksmark i två delar. Det gör den svårare att bruka.
– Och vem ska stå för rengöring av vägen om det blir gödselspill när korna går till och från betet – troligen vi. Det är åtta till tio övergångar inritade för våra djur. Djur går inte ihop med så mycket folk, säger Bengt Andersson.

I dag får familjen landsbygdsstöd för att hålla strandängarna öppna. Utan kor så växer de igen och då försvinner den betade idyllen. Deras eget förslag är att dra cykelvägen runt ägorna efter Jumkilsån vars strandängar också betas, och vidare in på vägen mot Ulva. Men det har ingen politiker nappat på.

De tio protesterande lantbrukarna står inte oemotsagda. Ja-rösterna finns längre upp efter ån. Företagarna runt Ulva kvarn skulle gynnas av en naturskön cykelväg. Lantbrukaren Jan-Erik Jonsson har planer på att starta en nedlagd trädgårdsodling på sin mark igen, anlägga kolonilotter, ångbåtsbrygga och kafé. Ulvagubben hoppas på fler bärplockare och kaféet vid Ulva på fler gäster.
– Vägen skulle vara bra för alla här. För Uppsalaborna måste det vara ett oerhört lyft, säger Moa Shearer som driver Café Ulva kvarn.

Cykelvägen har prövats rättsligt vid två tillfällen. Beslutet att bygga den aktuella delen ut till Ulva togs politiskt 2009. Men överklagades till Fastighetsdomstolen. Förutom markägarna var både försvaret och Fortifikationsverket emot, av säkerhets- och bullerskäl, även länsstyrelsen var tveksam. Domstolen kom fram till att cykelvägen inte påverkar markägarna i så hög grad att det går att säga nej. Men buller från flyget vid Ärna kan utgöra en risk för cyklisterna. Lantmäteriet har låtit en sakkunnig studera bullerfrågan. Slutsatsen är att riskerna inte är så höga att det motiverar ett nej till cykelvägen.

I februari i år beslutade Uppsala kommun att vägen ska byggas som det var tänkt från början.
– Det har aldrig varit någon diskussion om det. Bygget ska fullföljas så snart det är löst med markägarna, säger, kommunalrådet Stefan Hanna (C).

Att det innebär att markägarna drabbas anser han är synd.
– Jag kan inte bedöma frågan rättsligt. Men jag tycker inte om att köra över markägare på det här sättet. Det är tråkigt att vi inte kunnat hitta en lösning. Samtidigt är allmänintresset viktigt, säger Stefan Hanna.

Solveig och Bengt Andersson kommer inte att ge sig.
– Vi överklagar igen om det behövs. Det här handlar om vår framtid, säger de.
Den instans som avgör frågan är Mark- och miljödomstolen.

Fakta

I Uppsala finns cirka 30 mil cykelbanor och cykelvägar. Fler planeras de kommande åren. Cirka 120 000 cykelturer görs varje dag i staden, varav 55 000 i de centrala delarna. I Uppsala finns 9 500 cykelparkeringar i city, Resecentrum oräknat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om