Fortsatt stort motstånd bland de boende

Ändringen efter samrådet har inte blidkat de närboende vid planeringen av de sydöstra stadsdelarna. Många är fortfarande starkt kritiska till projektet.

Camilla Jansson om sydöstra staden.

Camilla Jansson om sydöstra staden.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2021-07-03 06:09

När planerna för sydöstra staden var ute på samråd förra våren kom det in knappt 400 synpunkter. Sedan dess har en förening bildats mot planerna. Den kampanj som föreningen drivit har gett tydligt resultat. När de justerade planerna var ute på så kallad granskning kom det in 1 800 yttranden. Ungefär hälften av synpunkterna är det förskrivna remissyttrande som delats ut i brevlådorna av föreningen. Det är också många som har skickat in samma yttrande flera gånger för att det säkert ska nå fram.

Den här gången är det svårare att hitta positiva synpunkter. Under samrådet fanns även åsikter om att utbyggnaden skulle vara ett lyft för Sävjaområdet, även om det även då var fler som hade invändningar än som stödde förslaget.

Hur många unika yttranden det handlar om har kommunen för närvarande inget svar på. Men klart är att det finns en stark opinion bland de närboende mot planerna.

Ordförande i föreningen som organiserar motståndet mot planerna är Marguerite Sjöström. I föreningens yttrande kräver man beslutet ska fattas först efter nästa val, att fyrspårsavtalet ska omförhandlas samt att: "Stadsmiljö och högtrafikerade gator ska separeras från det befintliga bostadsområdet med minst 1–2 km."

– De här planerna är inte förankrade hos lokalbefolkningen. Man borde fördela utbyggnaden över fler delar av Uppsala, säger hon.

Hon säger också att föreningen inte vill ha höghus, vilket hon definierar som hus högre än två våningar. 

– Vi motsätter oss en stadsmiljö i direkt anslutning till vårt bostadsområde.

Främst vill de att kommunen river upp planerna. Men om det ändå ska byggas vill de att det byggs villor, radhus och kedjehus samt att utbyggnaden börjar närmast den blivande tågstationen.

Ser du några positiva effekter av planerna, i en stadsmiljö ökar också utbudet av service och restauranger?

– Om det behovet fanns hade man valt att bo kvar i stan. Men vi har flyttat hit för att vi inte vill bo i stan utan nära naturen, säger Marguerite Sjöström.

Även bland närboende utan inblandning i föreningen är det de negativa reaktionerna som dominerar, vilket vi märker när vi en solig eftermiddag åker ut till Sävja.

– Jag är lite orolig. Det är viktigt att man bevarar grönområden, säger Camilla Jansson.

Fariba, som inte vill säga sitt efternamn, är också emot byggplanerna.

– De ska bygga billiga hyresrätter och det kommer att förstöra strukturen. Det blir en ansamling av en viss typ av människor, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!