Fortsatt positivt för Sandvik i Gimo
Verkstadsbolaget Sandvik måste spara. Uppemot 700 jobb ska bort på hemorten Sandviken. Men vid koncernens anläggning Sandvik Coromant i Gimo är det fortsatt uppåt.
Coromant ingår tillsammans med Sandvik Hard Materials i koncernens affärsområde Tooling, ett område som för andra kvartalet 2008 uppvisar en ökad orderingång med tio procent i fast valuta.
- Dagens rapport berättar ju inte om enskilda fabriker, men Coromant är den största enskilda verksamheten inom Tooling. Det säger koncernstabens informationsdirektör Anders Wallin och menar att dagens rapport ska tolkas så att eftersom affärsområdet går bra så går Coromant bra.
- Rapporten i dag fick kanske en negativ framtoning, man är kritisk till resultatutvecklingen, fortsätter Anders Wallin och förklarar att valutautveckling och nickelpriser påverkar negativt.
Han understryker att Tooling, där Coromant, ingår uppvisar bra resultat. Man håller sin linje och position.
- Vi gör inga prognoser, men så här långt har vi inte sett någon avmattning i Nordamerika och Europa, säger Anders Wallin. Det viktiga budskapet vi har är att vi ser fortsatt tillväxt med en stabil marknad inom alla affärsområden.
Efterfrågan främst på hårdmetall- och diamantbaserade verktyg ökade ytterligare. Anders Wallin pekar också på förbättringar på flera punkter där analytiker tidigare framfört kritik. Det gäller finansiella faktorer som arbetande kapital och kapitaleffektivitet som har ökat markant, samt stärkt kassaflöde.
Rörelseresultatet förbättrades med fyra procent jämfört med andra kvartalet 2007 och uppgick till 1 626 miljoner kronor.
Problemen finns i affärsområdet Materials Technology, som enligt koncernledningen anses ha för klen lönsamhet. Tio procent av arbetsstyrkan ska bort, vilket innebär ungefär 900 personer varav alltså 600-700 i Sandviken, enligt vd Lars Pettersson. Företaget har i dagsläget omkring 6 300 anställda i Sandviken, varav omkring 4 000 jobbar inom Materials Technology.
- Det handlar om en gradvis neddragning i form av naturlig avgång, säger han till TT och räknar med att neddragningarna ska kunna klaras av under 2009 men utan varsel.
Sandviks kvartalsresultat var fortsatt starkt, men inte tillräckligt bra varför aktien föll markant. Vinsten är fortsatt hög och tillväxten god i alla affärsområden. En något svagare orderingång förklarar vd Lars Pettersson med att jämförelsen görs med ett oerhört starkt andra kvartal 2007.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!