När det senaste sparprogrammet på 350 miljoner kronor sjösattes i våras var inriktningen att sjukhuset skulle öka sina intäkter, bland annat genom att sälja mer vård. Det har inte fungerat fullt ut. De landsting som köper vård av Akademiska håller i sina pengar och dragit ned på vårdköpen.
– Exakt hur mycket mindre de har köpt kan jag inte säga men det är lägre än väntat. Det är inte alltid som köparna beter sig som man tänkt, säger produktionsstyrelsens ordförande Ludvig Larsson (FP).
Det har lett till att Akademiska riskerar ett underskott på 82 miljoner kronor i år.
Nu tvingas sjukhuset ändra strategi. Större fokus ska ligga på att minska personalkostnaderna. Några åtgärder som prioriteras är anställningsstopp för underläkare och ST-läkare och en översyn av schemaläggningen för att minska antalet timanställda och hyrläkare. Dessutom ska sjukhusets ledning ta reda på vilka anställda som kan erbjudas någon form av pension. Planen är sedan i våras att minska personalstyrkan med 300 tjänster.
– Man håller fortfarande på att gå igenom hur det ska gå till. Målet är att klara det utan uppsägningar och genom naturlig avgång, säger Ludvig Larsson.
Samtidigt har besparingskravet på sjukhuset ökar från 350 till 412 miljoner kronor, främst på grund av den minskade försäljningen av vård. Men också på grund av att sjukhuset tvingas betala tillbaka 32 miljoner kronor i målrelaterad ersättning till Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Kommer sjukhuset verkligen att klara ett nollresultat till 2013 när underskotten bara ökar?
– Jag tror det. I nästa års budget har vi räknat upp anslagen till sjukvård med 5,6 procent mot normalt drygt två procent. Det kommer att innebära en rejäl förstärkning för Akademiska. Samtidigt pågår en genomlysning av sjukhusets olika avdelningar. Det är bara vissa som har problem med ekonomin. De flesta klarar sin budget, säger Ludvig Larsson.
Han tror att så kallad budgetplanering ska bli en viktig länk för att lösa krisen. Det går förenklat ut på att göra en ordentlig planering och prognos över hur många patienter som kommer till sjukhuset, när de kommer och vilka behov de har. På så sätt skapas fungerade vårdflöden. Det har dock sjukhusledningen talat om i flera år.
Varför har inget hänt?
– Man har gjort det här på olika avdelningar med framgång. Nu gäller det att göra det på hela sjukhuset, säger Ludvig Larsson.