"Fortsätt jobba med kostråd"

Livsmedelsverket i Uppsala är självt ansvarigt för att de miljösmarta kostråden slopades. Inte regeringen. Det anser EU-parlamentarikern Lena Ek (C) som nu tar frågan vidare till EU-kommissionen.

Ett urval av 50 matvaror som tillsammans tillryggalagt en enkel resa till månen för att komma till svenska butiker.

Ett urval av 50 matvaror som tillsammans tillryggalagt en enkel resa till månen för att komma till svenska butiker.

Foto: Scanpix

Uppsala2011-09-14 09:05

I förra veckan kom rapporterna om att Livsmedelsverkets miljösmarta kostråd stoppats. Kostråden var tänkta att informera konsumenter om hur deras val av mat påverkar miljön och arbetet med dem har pågått sedan 2006. Men projektet har stött på motstånd.

Under den tid som råden har legat ute på remiss har kritiska synpunkter kommit in från EU-kommissonen och Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik, som ansett att råden hotar den fria handeln inom EU genom att de uppmanar konsumeter att köpa närodlat.

Av den anledningen beslutade regeringen att avsluta remissrundan och konstatera att Livsmedelsverket skulle vara tvungna att börja om från början. Men Livsmedelsverket som redan formulerat om råden en gång valde i stället att avsluta projektet. Ett beslut som upprör EU-parlamentarikern Lena Ek (C).
- Livsmedelsverket har gjort för lite. Jag tycker inte att man ska sluta jobba med den här frågan, den är jätteviktig. Med tanke på den kunskap som Livsmedelsverket har borde man kunna nyttogöra den, säger hon.

Anna-Karin Johansson är miljöstrateg på Livsmedelsverket i Uppsala. Hon håller med om att det är viktigt att fortsätta driva frågan om miljösmart mat. Men att det inte är realistiskt att Livsmedelsverket skulle fortsätta försöka få igenom just kostråden.
- Vi bedömer att detta inte var en framkomlig väg. Ska man ge råd till en konsument måste man göra en del förenklingar och slutsatser för att de ska bli användbara och det var inte möjligt om vi skulle ta hänsyn till alla inblandade parter, säger hon, säger hon.

Men hon poängterar att Livsmedelsverket inte helt har släppt arbetet med att få konsumenter att handla miljösmart.
- Det rör sig inte längre om specifika råd men på vår hemsida har vi lagt ut information om matens miljöpåverkan utifrån underlaget som vi har arbetat fram under de här åren, för att konsumenterna själva ska kunna dra egna slutsatser.

Men enligt Lena Ek är inte det tillräckligt. Därför har hon nu skickat en skriftlig fråga till EU-kommissionen där hon ber kommissionen att berätta om den tycker att det är bra att europeiska livsmedelsmyndigheter tar fram kostråd som gynnar klimatet samt hur dessa i så fall ska vara utformade.
- Inom tre veckor måste kommissionen svara och när de har gjort det kommer jag att ta kontakt med Livsmedelsverket för att se hur vi ska lösa det här, säger Lena Ek.

Något Livsmedelsverket välkomnar.
- Det låter väldigt positivt om hon driver den här frågan på EU-nivå eftersom det handlar om politiska avvägningar mellan frihandel och miljö, säger Anna-Karin Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om