Subventionen av uteserveringar och gatuförsäljning infördes som ett led i kommunens coronastrategi. För att minska trängseln skulle fler restauranger kunna använda trottoaren för sin servering. På torsdag väntas gatu- och samhällsmiljönämnden besluta att gratishyran ska fortsätta att gälla både under 2021 och 2022.
Innebär det att ni räknar med att pandemin består i flera år?
– Vi hoppas att det inte håller i sig så länge. Men vi vill främja den här typen av verksamhet även framåt. De ekonomiska svårigheter för näringsidkarna tar inte slut med pandemin, säger Rickard Malmström (MP), nämndens ordförande.
Man vet väl inte om det ekonomiska tappet blir så långvarigt?
– Den som vill satsa på utomhusförsäljning behöver göra investeringar för att det ska bli funktionellt. Då är det viktigt att veta förutsättningarna och möjligheterna att hämta hem det.
Rickard Malmström säger att uteserveringar är ett sätt att få fler att komma ut på gator och torg i staden.
– Samtidigt är det viktigt att den här typen av arrangemang anpassas efter våra riktlinjer för framkomlighet så att det inte blir en olägenhet. Personer med synnedsättning kan drabbas särskilt hårt om det inte sköts bra.
Avgiftsfriheten har än så länge inte skapat något stort tillskott av uteserveringar. Antalet hittills i år ligger på 122 stycken, jämfört med 128 för samma period i fjol. Under 2019 var intäkterna för kommunen 3,8 miljoner kronor.