Fortsatt dålig luft i Uppsala
Luften i centrala Uppsala blir inte bättre. Trots kommunens åtgärder överskrids fortfarande den gräns som satts upp för människors hälsa. Det visar en ny rapport.
År 2006 gjorde kommunen därför en åtgärdsplan för att minska luftföroreningarna. Planen gick bland annat ut på att få fler att cykla eller åka kollektivt, minska den tunga trafiken i centrum och få färre att parkera i innerstaden.
En uppföljning år 2007 visade att luftföroreningarna fortfarande var ett problem. Men den borgerliga alliansen trodde ändå att Uppsala senast i januari 2008 skulle kunna leva upp till miljökvalitetsnormen. Så blev det inte.
Nu följs planen åter upp, och resultatet är även nu nedslående: luften har, trots kommunens åtgärder, inte blivit bättre. De mätningar som görs visar att luftföroreningarna överskrider den gräns som satts upp för människors hälsa på Kungsgatan. Beräkningar som gjorts visar också på troliga överskridanden på Övre Slottsgatan och på Väderkvarnsgatan.
Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg (M) konstaterar att situationen inte är tillfredsställande, men tror på förbättringar i takt med att de stora gatuarbetena i centrum blir färdiga:
- Då kan man städa gatumiljön ordentligt. Det har visat sig att sopning och spolning är viktiga åtgärder för luftkvaliteten, som kommer att förbättra en hel del.
Gunnar Hedberg pekar också på att ett förslag till åtgärdsprogram är på väg från kommunens trafikexperter. Han räknar med att det ska kunna ge effekter i förbättrad luftkvalitet.
En orsak till att luften inte blivit bättre är att effekterna av kommunens åtgärder visar sig först om några år. Det gäller till exempel arbetet med att få fler att åka kollektivt, och kampanjer för att minska användningen av dubbdäck.
Nya åtgärder som är snabbare och mer effektiva behövs därför, och kommunen arbetar nu med att ta fram förslag på sådana som ska presenteras i april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!