Fortsatt dålig luft i Uppsala

Luften på Kungsgatan i centrala Uppsala är fortsatt dålig. Luftföroreningarna har åter överskridit den gräns som satts upp för människors hälsa, trots kommunens åtgärdsprogram för att göra luften bättre.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-06-27 00:01
Luftföroreningarna på Kungsgatan har under 46 dygn i år överskridit det gränsvärde som EU satt upp för att skydda människors hälsa. Gränsvärdet får bara överskridas maximalt 35 dygn per år. Redan ett halvår in på 2008 har alltså Uppsala misslyckats med att klara EU-direktiven.

En dag i början av juni innehöll luften på Kungsgatan 450 mikrogram partiklar per kubikmeter. Gränsvärdet ligger på 50 mikrogram.
- Det är högre än värstingvärdena på Hornsgatan och Sveavägen i Stockholm, säger kommunalrådet Niclas Malmberg (mp).

Enligt kommunens miljökontor kan så höga värden bero på mätfel. Men Niclas Malmberg tycker ändå att det är dags för den borgerliga alliansen i Uppsala att ta luftföroreningarna på allvar. Han vill att kommunen genomför det åtgärdsprogram som tagits fram för att få bukt med föroreningarna.
- Alliansen vill inte framstå som bilfientlig, men faktum är att den har ett ansvar för att inte Uppsalabor ska bli sjuka av luften, säger han.

Åtgärdsprogrammet för bättre luft kom till när regeringen för två år sedan krävde att Uppsala kommun skulle agera. Luften på Kungsgatan hade då under fler år innehållit mer skadliga partiklar och högre halter av kvävedioxid än miljökvalitetsnormen. Beslutet blev bland annat att få fler att cykla eller åka kollektivt, att minska den tunga trafiken i centrum och att få färre att parkera i innerstaden.

En uppföljning under förra året visade att kvävedioxidhalten i centrala Uppsala minskat något, medan partikelhalterna inte visade någon tydligt nedåtgående trend. Den borgerliga alliansen trodde ändå att Uppsala senast i januari i år skulle kunna leva upp till miljökvalitetsnormen. Men hittills har det inte blivit så.
- Jag är bekymrad över att vi överskrider värdena. Men situationen på Kungsgatan är extrem och jag förlitar mig på att vi ska klara gränsvärdet när byggarbetena är färdiga och åtgärdsprogrammet har genomförts, säger finanskommunalrådet Gunnar Hedberg (m).

Han betonar att alliansen tar luftföroreningarna på allvar och att gatu- och trafikkontoret fått i uppgift att vidta de åtgärder som krävs.
- Vi har bland annat skaffat en särskild sopmaskin som körs ofta för att det inte ska finnas några partiklar som kan damma omkring. Men när vi samtidigt hela tiden gräver är det svårt att få bort allt, säger Gunnar Hedberg.

Christer Solander, som arbetar med luft- och bullerfrågor på miljökontoret, säger att vägslitage normalt är den största källan till luftföroreningar.
- I år har vi dessutom haft en snöfri vinter då dubbdäck har slitit på vägbanan. Det i kombination med ombyggnationerna kan vara orsaker.

Han berättar att kommunen nu ska göra en genomgång av vad som genomförts i åtgärdsprogrammet och vilka åtgärder som står på tur. Genomgången ska lämnas till länsstyrelsen i höst.
- De får sedan bedöma om det krävs mer eller snabbare åtgärder för att förbättra luften, eller om kommunen får ytterligare tid på sig att klara normen, säger Christer Solander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om