Förtidspensionärer mår sämre

Högre dödlighet, sämre livskvalitet och större sjukvårdsutnyttjande än andra med samma sjukdom - så ser situationen ut för den stora gruppen förtidspensionärer. Det visar en ny Uppsalastudie.

Uppsala2008-11-07 10:30
I en doktorsavhandling från Uppsala universitet studeras de medicinska konsekvenserna av förtidspensionering, och författaren, Thorne Wallman, allmänläkare i Eskilstuna, konstaterar att det är angeläget att söka orsakerna till den här dystra bilden. I dag är 5550 000 personer, eller 10 procent av den svenska arbetskraften, förtidspensionärer.
- Det innebär stora kostnader för samhället och de medicinska effekterna av förtidspension är osäkra, säger Thorne Wallman.
Hans studie bygger på en undersökning av 12 000 personer från Uppsala, Eskilstuna och Göteborg, som följts i 20 år.

Dödligheten är 2-3 gånger högre hos förtidspensionerade än hos motsvarande kön och åldersspann av befolkningen, dessutom ökar dödsrisken ju tidigare i livet förtidspensioneringen inträffar, visar Thorne Wallmans studie. Förtidspensionärerna rapporterar också lägre livskvalitet och lägre garad av fritidsaktiviteter än de som inte är förtidspensionerade. Utnyttjande av sjukvården var också markant högre hos de förtidspensionerade männen. När det gäller primärvårdsbesök var graden av utnyttjande åtta gånger högre för den gruppen än bland män i befolkningen.

Om de här negativa konsekvenserna av förtidspensioneringen är en effekt av den bakomliggande sjukdomen eller om de orsakade av andra faktorer, som exempelvis förlust av sociala nätverk är dock oklart, och Thorne Wallman efterlyser därför mer forskning, men säger samtidigt att man bör vara försiktig med att bevilja förtidspensionering och att alla till buds stående rehabiliteringsinsatser måste prövas först.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!