Fortfarande oklart hur första hustrun dog

Socialstyrelsens rättsliga råd ger efter sin granskning av det första dödsfallet i pastorsvillan i Knutby 1999, inget klart besked om hur Heléne Fossmo dog. Det kan ha varit en olyckshändelse, men pastorsfrun kan också ha bragts om livet. Det är inte heller säkert att hon fick den dödande skadan i huvudet i villans badrum.

Uppsala2004-07-06 11:29
Peter Löwenhielm, professor i rättsmedicin som varit föredragande i det rättsliga rådet, beskriver i det elva sidor långa utlåtandet som kom till Uppsala tingsrätt på tisdagen de olika typer av frakturer som kan uppstå på en skalle vid ett kraftigt våld.
Löwenhielms slutsatser är att Heléne Fossmos skada i huvudet är ett så kallat böjbrott, inte en stansfraktur som man tidigare antagit.
Ett böjbrott uppkommer då skallbenets krökningsradie genom yttre våld ändras lokalt. Då uppkommer dragspänningar på skallbenets ena sida och tryckspäningar på den andra sidan.

Kan ha fått skadan på annat sätt
Ett fraktur på benet inträffar där påkänningarna överskrider en viss gräns. Men skadan behöver vid böjbrott inte alls överensstämma med formen på det föremål som slagit i huvudet.
Skadans utseende betingas snarare av skallbenets geometri och mekaniska egenskaper, skriver det rättsliga rådets föredragande.
Det här innebär att Heléne Fossmo kan ha fått sitt slag i huvudet på ett annat sätt än genom det fall som varit åklagarens huvudhypotes.
Enligt denna skulle kvinnan ha dunkat huvudet i vänster tinning horisontellt med ansiktet pekande nedåt. Ett märke i huvudet som skulle kunna ha kommit från en pil på blandaren talade för att skadan skett på det sättet.

Kan ha skadats utanför badrummet
Men eftersom det föremål som träffade huvudet, enligt socialstyrelsens slutsats, inte har stansat ut en sådan skada, finns det utrymme för andra tänkbara händelseförlopp.
Pastorsfru kan ha fallit på annat sätt i badkaret. Men det är inte ens nödvändigt att hon skadats i badrummet.
Det rättsliga rådet har också, på tingsrättens uppdrag, gjort en egen bedömning av hurpass omtöcknad kvinnan var av smärtstillande medel innan hon avled.
Hon dog av skadan i huvudet, men hade i kroppen en såpass hög koncentration av dextropropoxifen den att den ensam skulle ha kunnat leda till hennes död.

Kan ha stått upp
Skälet till rättsliga rådet ombetts bedöma kvinnans kondition vid dödsögonblicket är naturligtvis att höra om Heléne Fossmo över huvud taget kan ha stått upp för att duscha, vilket är en förutsättning om scenariot om en fallolycka ska vara rimlig.
Rådet konstaterar nu, med ledning av den mängd medel som uppmätts i den döda kvinnans blod, att pastorns hustru kan ha varit vid medvetande före dödsfallet och att hon kan ha stått upp. Man kan dock anta att hon varit uttalat påverkad.
Det rättliga rådet tror inte på självmord. Avsiktligt själv tillfogade huvudskador liknade Knutbykvinnans är extremt ovanliga, och i de fall de inträffat har de regelmässigt varit förknippade med psykiatrisk sjukdom.
Det finns inga uppgifter om att Heléne Fossmo lidit av en sådan eller varit självmordsbenägen, konstaterar socialstyrelsens rättsliga råd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!