Förtätning en fråga om trend

Det är inte bara i Uppsala som grönskan blivit en bristvara. Men förtätning av staden handlar mer om trender och föreställningar än om mark. Det anser Fredrika Mårtensson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Ingrid Warne uppskattar grönytorna i staden, men skulle aldrig klättra upp i ett träd för att stoppa en avverkning.

Ingrid Warne uppskattar grönytorna i staden, men skulle aldrig klättra upp i ett träd för att stoppa en avverkning.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-04-02 16:56
I onsdagens UNT berättade vi att grönskan hotas när staden växer. I Uppsala finns totalt 13 procent grönyta, öster om Fyrisån endast 1 procent grönyta.
- Jag tror att grönytor är särskilt viktiga för äldre, säger Ingrid Warne som är ute på promenad med labradoren Wilma vid Fålhagens IP.
Ingrid Warne känner sig rofylld när hon kommer ut i det gröna: avstressad, lugn och harmonisk. Mobilen avstängd.
- Jag är inte emot att staden växer och skulle aldrig klättra upp i ett träd för att stoppa en avverkning. Jag litar på dom som planerar, säger Ingrid Warne.

Vid SLU i Alnarp har man länge forskat på naturens inverkan på människans välmående. Närhet och umgänge med naturen ökar välbefinnandet och leder till och med till viktiga positiva hälsoeffekter. Det finns ett samband mellan avstånd till grönområden och graden av stress och trötthet.
Sedan några år tillbaka pågår forskning om trädgårdsterapi i Alnarp. Det visar sig att trädgårdsterapi påverkar rehabiliteringen positivt hos långtidssjukskrivna.
Fredrika Mårtensson forskar om utemiljöns betydelse för barns lek och hälsa. Hon berättar om en utveckling där man lägger ned små lekplatser för att istället satsa på färre men större lekplatser. Det innebär att möjligheterna för barn att spontant ge sig ut till en lekplats i närområdet minskar eller försvinner helt.
- Där barnen tidigare sprungit och lekt bygger man bostäder. Då tvingas föräldrarna att ta bilen och åka iväg till en stor lekplats med barnen. Det gör man nog inte, säger Fredrika Mårtensson.
Det skapas många vackra bostadsområden med olika buskar och trädslag, men det är viktigt att grönytorna inte "schabblas" bort, framhåller Fredrika Mårtensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!