Försvarsdirektören lovar bibehållen krisberedskap

Oron för hur krisberedskapen ska klaras på länsstyrelsen när pengar måste sparas på datorer växer. Vid ett möte i förra veckan med nationella it-organisationen visade det sig att man håller fast vid den prislapp som satts per dator.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-02-11 06:01
UNT har tidigare berättat om farhågorna för att flera datorer nere i ledningscentralen i länsstyrelsens bunker kanske måste stängas av. Orsaken är att länsstyrelserna infört en ny gemensam helpdesk för landets samtliga länsstyrelser, lst-it. I år har den nya organisationen bestämt att man ska ta betalt per dator eller arbetsplats.

Ett sätt att minska på de stora kostnader det handlar om kan vara att stänga av datorer i ledningscentralen som bara används i händelse av kris eller övningar. Något som dock får stora konsekvenser enligt Jan Edenquist som jobbar med teknik- och sambandsfrågor vid beredskapen. Ledningscentralen bemannas vid bland annat större oväder, omfattande strömavbrott och om exempelvis en kärnkraftsolycka skulle inträffa.
- När det väl smäller till så behövs alla datorer.

Vad skulle hända vid en större katastrof om ni inte har tillgång till alla era datorer?
- Det törs jag inte tänka på. Allt blir så mycket krångligare om man inte har tillgång till resurserna. Det skulle bli svårt.
Det har talats om att ta med portabla datorer från annat håll vid ett krisläge eller att då låta koppla in datorerna igen. Men risken är att det tar extra tid.
Jan Edenquist har nu fått i uppdrag att göra en lista på vilka datorer som eventuellt skulle kunna ersättas för att se hur mycket man kan spara. Men egentligen menar han att samtliga datorer behövs.
- Det står ingen dator där bara för att det är kul. Alla har en användare och utrustningen är väldigt viktig bland annat för att hantera informationen till allmänheten. Det är kärnan i hela beredskapen.

Nyligen hölls ett möte med lst-it och representanter för kärnkraftslänen som har större krav på sig när det gäller beredskapen än andra län. Kärnkraftslänen vill få till en faktureringsmodell där lst-it tar olika betalt beroende på hur mycket en dator används, men hittills har det visat sig vara svårt.
- Vi måste låta processen gå vidare och vi får se vad som händer de närmaste veckorna. Men jag är mycket bekymrad, säger Edenquist.

Fast Stig Ekberg, försvarsdirektör vid länsstyrelsen i Uppsala, lovar att man inte kommer att försämra beredskapen eller sänka de tidskrav som gäller för när man måste kunna vara i gång.
- Nej, så får det inte bli. Då får vi hitta besparingar på annat i sådana fall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!