Försvaret vill stoppa arenaplaner

Försvarsmakten säger nej till en ny arena vid Gränby centrum i Uppsala. Byggnadens höjd innebär för stora risker för den militära flygverksamheten i Uppsala, enligt försvaret.

Foto:

Uppsala2014-10-18 06:00

I sitt yttrande över arenaplanerna slår Försvarsmakten fast att alla byggnader högre än 20 meter i det aktuella området strider mot de bestämmelser som ska skydda flyget i Uppsala från olyckor vid start eller inflygning. Uppsala arena planeras bli cirka 40 meter hög och är därmed "inte förenlig med stoppområdet för höga objekt kring Uppsala övningsflygplats", enligt yttrandet från försvaret.

Kontentan blir att myndigheten säger nej till kommunens planförslag, eftersom det innebär en påtaglig risk för att skada verksamheten på flygplatsen, klassad som riksintresse. Plan- och byggnadsnämndens ordförande Liv Hahne (M) hade på fredagen ännu inte tagit del av Försvarets yttrande, men bedömer att arenan kan byggas ändå:

– Jag tror inte Försvarsmakten kan stoppa planerna, de har varit kända så pass länge. Den förändring som nyligen gjorts innebär bara att byggnaden blivit marginellt högre, säger hon.

Enligt vad UNT erfar pågår också diskussioner mellan företrädare för Försvarsmakten, länsstyrelsen och kommunen om hur en arena ska kunna byggas utan att riskera flygets säkerhet.

Bland övriga tunga remissinstanser konstaterar länsstyrelsen att det finns flera andra skyddsbestämmelser som arenabygget måste ta hänsyn till. Myndigheten slår fast att arenan med sina cirka 20 000 kvadratmeter blir mycket stor. Trots det saknas en aktuell studie av volymen i kommunens planförslag, enligt länsstyrelsen som också efterlyser en beskrivning av hur byggnaden påverkar den känsliga kulturmiljön i området, även den klassad som riksintresse.

Skyddet för den större vattensalamandern måste också lösas innan arenan byggs, annars krävs dispens från artskyddsbestämmelserna, enligt länsstyrelsen. Anläggningen, strax norr om Gränby centrum, planeras delvis på mark där salamandern övervintrar och skulle därmed hindra en spridning av djuren mot Brillinge - Vaksala. De skyddsåtgärder för djuren som sattes in i samband med bostadsbyggandet i Gränby backe, strax intill, har inte fungerat, enligt myndigheten.

Samtliga synpunkter under samrådet ska nu sammanställas av kommunen. Därefter tar politikerna i plan- och byggnadsnämnden ställning till om planerna ska ändras innan de går vidare på så kallad granskning. Innan arenabygget kan starta krävs bland annat att bolaget bakom planerna får in tillräckligt med pengar för att säkra bygget. Totalkostnaden beräknas till cirka 750 miljoner kronor, varv kommunen skjuter till 150 miljoner om projektet blir verklighet.

Andra synpunkter på arenaplanerna i Gränby:

* Miljö- och hälsoskyddsnämnden: utred ett alternativt läge längre norrut för att minska intrånget i parkmiljön och skydda större vattensalamandern.

* Trafikverket: Positivt att förslaget lyfter fram gång- och cykeltrafik till arenan. Det behövs en utredning av hur trafiken på Bärbyleden påverkas av arenan.

* Naturskyddsföreningen: Planerna inkräktar allvarligt på skogsbackarna mot Gränby gård och hotar vattensalamandern.

* Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg (ägare till Gränby centrum): Det finns risk för att arenabesökarna kommer att använda Gränby centrums p-platser. En lösning av parkeringsbehovet och en trafikutredning behövs.

* Handelskammaren: Positivt förslag men det krävs en långsiktig lösning av p-behovet.

* Boende i området: P-platserna kommer inte att räcka till, risk för ökat buller och sämre luft när trafiken ökar. Skydd krävs för verksamheten på Gränby 4 H-gård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om