– Det tillbakavisas med bestämdhet att något brottsligt skett. Min huvudman har genomgående försökt lösa sina mycket svåra arbetsuppgifter på bästa sätt, summerade den 42-årige mannens försvarare, Anton Strand, när rättegången på onsdagsmorgonen fortsatte inför öppna dörrar.
Båda männens försvarare hade begärt att hålla delar av sina sakframställningar offentliga, på samma sätt som åklagarna gjorde när rättegången startade förra veckan. Anton Strand inledde med att konstatera att 42-åringen, som varit anställd hos Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, sysslat med hemliga uppgifter:
– Han har tagit del av stora mängder hemlig information på daglig basis. Arbetet har varit ytterst krävande och komplext och inneburit stora risker för min huvudmans personliga säkerhet, sade Anton Strand.
I rättssalen satt 42-åringen, alltjämt klädd i grå kostym, bredvid sin försvarare. Den yngre 35-årige brodern, i Kriminalvårdens gröna kläder, satt snett emot honom men på flera meters avstånd. Båda är häktade sedan de greps i Uppsala för över ett år sedan och får inte ha kontakt med varandra. De är åtalade för att gemensamt ha försett ryska militära underrättelsetjänsten GRU med hemliga uppgifter under tio års tid.
Advokaten vände sig också emot åklagarnas tidigare beskrivning av den juridiska betydelsen hos vissa formuleringar i åtalet mot bröderna. Där står bland annat att de begått brott genom "att obehörigen anskaffa" hemliga uppgifter. Enligt försvaret krävs det aktiva åtgärder för att i juridisk mening anskaffa ett material, det räcker inte att enbart observera materialet.
Efter en lång paus för att rätta till teknikbekymmer i salen kunde sedan 35-åringens försvarare, advokat Björn Sandin, inleda den öppna delen av sin sakframställning. Han tillbakavisade på punkt efter punkt misstankarna mot 35-åringen:
– Han har inte överlämnat några uppgifter till Ryssland eller GRU. Han har inte mottagit någon ersättning från Ryssland eller GRU. Han har inte varit behjälplig med att delta i den påstådda gärningen, sade Björn Sandin.
Enligt advokaten saknas det konkret bevisning för att 35-åringen haft kontakt med, eller överlämnat uppgifter till, den ryska underrättelsetjänsten. Björn Sandin ansåg också att åtalet speglar en osäkerhet hos åklagarna huruvida de anser att några uppgifter verkligen överlämnats eller inte.
Advokaten vände sig också mot delar av medias rapportering som han ansåg innehöll felaktigheter. Han uppmanade rätten att inte låta sig påverkas av mediabevakningen.
Sist under den öppna delen berörde Björn Sandin det faktum att polisen hittat skrivningar om GRU bland 35-åringens anteckningar. Men det handlar enligt försvaret inte alls om Ryssland, utan är en förkortning som mannen kommer att förklara under den stängda delen av rättegången.
Advokaten pekade också på en skrivelse som 35-åringen skickat till sitt försäkringsbolag angående en parkeringsskada i Uppsala. Den skadade bilen hade enligt skrivelsen registreringsbokstäverna GRU, men vilken betydelse det har i fallet ville advokaten inte avslöja, med hänvisning till sekretess.
Så gott som hela resterande delen av rättegången hålls bakom stängda dörrar. Förhandlingen beräknas pågå till 12 december.