Sedan i fredags har fem officerare, tre från Ledningsregementet i Enköping och två från Luftstridsskolan på Ärna, funnits på Uppsalakansliet för att sätta sig in i arbetet. Magnus Rodin, chef för Migrationsverkets region Mitt är tacksam för stödet:
– Vi har naturligtvis rutiner och arbetsmetoder som fungerar i ett normalläge, men när det som den senaste siffran visade kommer 2000 flyktingar till Sverige på ett dygn, då måste vi anpassa oss till en exceptionell situation. Det är väldigt bra att vi då kan få stöd från Försvarsmakten där man har vana att samordna och leda även i extrema lägen, säger Magnus Rodin.
För överstelöjtnant Niclas Eriksson och den militära personalen på kansliet är uppdraget att i samverkan med ordinarie personal hjälpa till att anpassa metoder och planering för hur den kraftigt ökade arbetsmängden ska kunna mötas:
– Det är förstås med ödmjukhet man går in i den här uppgiften, men planering för olika scenarier, utbildning och samverkan mellan enheter och olika myndigheter hör till våra normala uppdrag. Nu kan vi ungefär som konsulter bistå stab och kansli, och från 16 november kommer försvaret att bidra med ytterligare ett antal personer, säger Niclas Eriksson.
Förfrågan om uppdraget vid Migrationsverket gick ut till personalen på Ledningsregementet förra måndagen, svar skulle lämnas på tisdag morgon och fredagen samma vecka var de på plats på kansliet på Bangårdsgatan.
– Det är frivilliga uppdrag, och jag tror att alla känner att det är viktigt att hjälpa till i det läge som råder. Vi har också personal med erfarenhet från en del av de länder som flyktingar kommer ifrån, och den bakgrundskunskapen kan vara till fördel även om vi inte kommer att träffa flyktingarna, säger Niclas Eriksson.
Försvarsmakten har erbjudit Migrationsverket stöd med upp till 90 anställda från olika förband. Det är militärregionerna som i samverkan med Migrationsverket fördelar personal, och hittills har fem officerare placerats i Uppsala och fem i Stockholm. Övriga tre militärregioner har bidragit med 34 officerare. De tjänstgör i uniform och ska bidra med stabs- och ledningsstöd, hjälp med administration och logistik. De får inte ha uppgifter som innebär myndighetsutövning, och ska inte ha direktkontakt med asylsökande. Placeringarna gäller i första hand fram till årsskiftet, och försvaret betalar deras grundlöner.