"Försvaret borde öka tempot"

Försvarsmakten behöver öka tempot i kartläggningen av var och i vilka mängder brandskum med PFAS-ämnen använts vid befintliga och nedlagda flygfält.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-03-02 19:59

Det anser Göran Enander som haft regeringens uppdrag att utreda varför det tagit så lång tid att upptäcka att PFAS nått grundvattentäkter i bland annat Uppsala.

– Försvarsmakten har bara en konsultfirma som arbetar med föroreningsinventeringar, men ett stort antal brandövningsplatser som behöver undersökas, säger Göran Enander.

Enander konstaterar också att försvaret inledningsvis var relativt passivt, men 2011, efter att PFAS-föroreningarna i Tullinge grundvattentäkt i Botkyrka upptäckts och täkten stängts, tog Generalläkaren, miljötillsynsmyndighet för försvarets anläggningar, initiativ till en omfattande kartläggning och provtagningar.

I Kallinge i Blekinge, där stora mängder PFAS hittades i grundvattnet 2013, var länsstyrelsen missnöjd med att försvaret inte varskott dricksvattenproducenter i berörda kommuner om riskerna för PFAS-föroreningar efter vad som hänt i Tullinge.

– Det är ett exempel på brister i samverkan och kommunikation mellan myndigheter. Ett förslag är att Fortifikationsverket som äger försvarets fastigheter, nu ska samarbeta med Sveriges geologiska institut och Sveriges lantbruksuniversitet i deras arbete för att ta fram metoder att behandla mark och vatten som förorenats, anser Göran Enander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om