Första tatueringsmässan i Uppsala

— Det handlar om att smycka sin kropp. I dag tatuerar sig människor av alla kategorier. Fördomarna om att det bara är sjöbusar och kriminella som är tatuerade, håller på att försvinna.

Mycket vill ha mer. Hans Schröder tatuerade Patrik Hådéns underarm under tatueringsmässan på Fredmans i Uppsala i lördags.

Mycket vill ha mer. Hans Schröder tatuerade Patrik Hådéns underarm under tatueringsmässan på Fredmans i Uppsala i lördags.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2004-07-04 15:03
På lördagen var det tatueringsmässa på Fredmans krog i Uppsala. Överallt satt tatuerare och arbetade med att pryda Uppsalabornas kroppar med bilder. Åskådarna fick se hur små och stora bilder växte fram på armar, ryggar, bröst och ben.
Ansiktstatueringarna undviker man och intimtatueringar gör man förstås inte offentligt.
Anders Zillén är 47 år, tatuerad på armarna och en av dem som engagerat tatuerare från hela landet till Uppsalas första tatueringsmässa.
— Det är ju Fredmans krögare Puttes idé, men jag och mina kompisar har använt våra kontakter för att få hit tatuerare, säger han.
— Man tatuerar sig för att det ser läcker ut. Likaväl som man pryder sig med smycken, säger han.
Själv är han inte piercad, inte heller har han hela kroppen full med tatueringar, bara sina dödskalemotiv på armarna.
Varför dödskallar, är du med i Fantomens fanclub, eller?...
— Bara för att det ser läckert ut.
— Min fru tänker också tatuera sig. Och två av mina fyra barn är tatuerade, de är 22 och 24 år. 16-åringen vill också, men får inte förrän han fyllt 18 år. Det går en åldersgräns för tatueringar där.

Inte bara gulligt
Anders Zillén berättar att det numera inte går at säga att det är någon särskild grupp som tatuerar sig. Kvinnor gör det likaväl som män.
— Och kvinnor har inte bara små gulliga tatueringar. Det finns tjejer som har stora tatueringar också.
Medelålders damer och äldre herrar gör det också. Högutbildade likaväl som lågutbildade. Det har blivit ett mode.
— Jag tror att fördomarna mot tatueringarna håller på att suddas ut. Det är helt enkelt ett sätt att pryda kroppen, säger Anders Zillén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om