Första steg mot cancermedicin

Uppsalaforskare först med studie av hur mikro-RNA påverkar celler.

Uppsala2013-08-10 07:50

Uppsalaforskare vid Science For Life Laboratory är de första i världen med att ha tittat på hur mikro-RNA påverkar en särskild sorts kolhydrater som finns utanpå våra celler. Det kan vara en ny väg till framtida utveckling av medicin mot cancer.
Det är en grupp forskare vid Uppsala universitet, Akademiska sjukhuset och Sahlgrenska akademin i Göteborg som tillsammans har gjort denna upptäckt på cellnivå. För första gången kan forskarna påvisa att mikro-RNA kan ändra strukturen på heparansulfat, en kolhydrat som finns på cellers yta och i den omgivande bindväven. Forskargruppen har sett att dessa mikro-RNA dämpar kommunikation mellan celler och cellernas förmåga att röra sig.
– Vi är de första med att ha fört samman dessa två fält, mikro-RNA och heparansulfatfältet, ingen har tittat tidigare på hur mikro-RNA påverkar struktur och funktion av denna typ av viktiga kolhydrat, säger Johan Kreuger, docent vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi.
Heparansulfat är en kolhydrat som återfinns på cellers yta och i den omgivande bindväven.

Mikro-RNA är hett som forskningsfält betraktat, enligt Johan Kreuger. Man kan enkelt beskriva mikro-RNA som korta bitar av DNA:s ”systermolekyl” RNA. De kan verka i cellen där de bildas eller röra sig till andra celler och reglera hur dessa tillverkas. För ett par år sedan var det Uppsalaforskare som kartlade just den processen. De var bland de första i världen med att påvisa mikro-RNA:s rörelser mellan celler.

Våra kroppar består av uppskattningsvis 100 000 miljarder celler och inom den biomedicinska forskningen intresserar man sig för hur de uppför sig och kommunicerar med varandra. Redan tidigare är det till exempel känt att en av dess beståndsdelar, kolhydrater, går att använda i mediciner, som i läkemedlet Heparin. Det är mot blodpropp och tidigare utvecklat i Uppsala.

Denna nya upptäckt får forskarna att tro att mikroRNA kan användas som läkemedel i framtiden, till exempel för att göra cancerceller mindre aggressiva eller för att dämpa tumörassocierad blodkärlstillväxt. Men Johan Kreuger understryker att det än så länge är frågan om grundforskning. Vägen mot en färdig och utprövad medicin mot cancer är lång.
– Det är läkemedelsbolagen som utvecklar läkemedel och det är en mycket kostsam procedur. Det återstår mycket forskning, även på vår grundnivå, för att se om detta är möjligt, säger han.
Forskningsstudien har finansierats bland annat från Vetenskapsrådet, Cancerfonden och Barncancerfonden. Artikeln om upptäckten är publicerad i Journal of Biological Chemistry.

RNA finns i allt levande
RNA är förkortning för ribonukleinsyra och är en molekyl som finns i alla levande organismer.
Sedan länge är det känt att RNA fungerar som ”översättare” av informationen från generna i DNA-spiralen i cellkärnan när cellerna tillverkar sina olika proteiner.
Under senare år har upptäckten att flera sorters små RNA-molekyler har en rad olika betydligt mer aktiva funktioner revolutionerat biologisk och medicinsk forskning. 2006 fick amerikanerna Andrew Fire och Craig Mello Nobelpriset i medicin för sin upptäckt av sådan så kallad RNA-interferens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om