Att lokala föreningar ska få mer inflytande över exempelvis byggplaner och få förslag skickade på remiss från politikerna, har varit på gång sedan förra sommaren. Då meddelade styret (S, V, MP) och UP att en del i deras överenskommelse är att föreningar ska få bilda så kallade stadsdels- eller bygderåd.
Nu har förslaget blivit verklighet.
– Kommunen förväntas nu ha ett professionellt utbyte med dem, det är stor skillnad mot hur det var tidigare, säger kommunalrådet Stefan Hanna (UP).
Först ut att utses till stadsdels- och bygderåd är 10 föreningar från flera håll i Uppsala kommun, däribland Vattholma i samverkan (VIS), vars kassör Åke Clason är nöjd. Nu kommer föreningens åsikter tas på större allvar, tror han.
– Det är jättebra att vi på landsbygden får möjlighet till mer officiell dialog med kommunen och att vi får vara med tidigare i planering och genomförande av idéer.
En förening kan utses till råd efter att ha skickat in en ansökan till Uppsala kommun, förutsatt att de uppfyller kriterierna – som att de måste ha lokal utveckling som sitt främsta syfte, och att alla i rådet måste vara boende i området. Kommunen förbinder sig å sin sida att "erbjuda råden tidig dialog och delaktighet gällande lokal utveckling".
Stadsdels- och bygderåden kommer dessutom att få 10 000 kronor i bidrag från kommunen varje år.