Själv utnyttjar hon inte E4:an särskilt mycket. Men som boende vid Norrsundavägen tycker hon att det ska bli skönt att slippa den tunga trafik som idag passerar utanför hennes bostad. Industriområdet i Rosersberg har växt kraftigt de senaste åren och långtradarna på Norrsundavägen är många.
Men fördelarna med avfarten är fler än så, enligt kommunalrådet Anders Johansson (S). Flera logistikföretag kommer att etablera sig i industriområdet. Den kan bidra till cirka 800 nya arbetstillfällen i kommunen, enligt honom..
Bygg- och trafiknämndens ordförande Göran Hammarsjö, (S), var på plats vid spadtagscermonin. Även han var nöjd med att bygget nu startar. Göran Hammarsjö är en så kallad veteran inom politiken i Sigtuna kommun och minns när man först började diskutera en avfart. Det var redan på 1960-talet, i samband med att Arlanda växte fram.
– Det känns bra att sätta punkt för årtionden av diskussion och göra det som andra kommunledningar inte klarat av, sa Anders Johansson (S) i sitt tal.
Prislappen för avfarten beräknas landa på 162 miljoner kronor. Betalar gör Sigtuna kommun, Trafikverket och näringslivet tillsammans. Sigtuna kommun står för 20 miljoner, Trafikverket för 40 miljoner och näringslivet, huvudsakligen Kilenkrysset, står för 102 miljoner kronor. Anders Johansson (S) sa att Trafikverket egentligen borde stå för hela kostnaden.
– Tidigare såg det ut så att Trafikverket betalade för sånt här, men det har förändrats, sa han.
Priset verkade inte bekymra de Rosersbergsbor som tagit sig till E4:an för att se det officiella spadtaget. Veronica Munoz och Roland Rosales kör E4:an söder ut, till jobbet, varje dag.
– Vi har väntat i flera år, sa Veronica Munoz.
Men de får vänta lite till. Först i början av 2012 förväntas avfarten vara klar. Första steget blir att flytta den vattenledning som i dag ligger för nära E4:an.