Första privata strålningskliniken klar

Om ett par veckor är det invigningsdags för den första privata kliniken för strålbehandling i Sverige, som hamnar i Knivsta. Vd Roger Svensson ser kliniken som ett viktigt komplement till en offentlig vård med resursbrist.

Det kostar att bygga upp en cancerklinik.  Här tittar vd Roger Svensson fram genom företagets datortomograf som ger i från sig skiktröntgenbilder på submillimeternivå.

Det kostar att bygga upp en cancerklinik. Här tittar vd Roger Svensson fram genom företagets datortomograf som ger i från sig skiktröntgenbilder på submillimeternivå.

Foto: Erik Leijonhufvud

Uppsala2007-11-13 00:01
Lite försenad dyker han upp till vårt möte i företagets lokaler i gamla Margarethahemmet i Knivsta. Ut genom fönstret, bortom några kraftiga tallar, kan man se bryggorna vid Särstabadet. Från fikarummet fräser det från en hyrd espressomaskin.
Men med ett par veckor till den stora invigningen utstrålar Roger Svensson lugn, trots att inget avtal med sjukhus, försäkringsbolag eller andra kunder skrivits under. Och trots pressen från 1 700 aktieägare.

Han tror på affärsidén. Han tror på företagen han är satt att leda. Han har stora planer för Rayclinic.
- Det kostar miljonbelopp för samhället och leder till mycket lidande när cancerbehandlingar inte lyckas, säger Roger Svensson när vi förflyttat oss till ett konferensrum med en tio meter lång whiteboardtavla på ena långväggen.
När han får frågan om han är onkolog, cancerläkare, svarar han:
- Jag är doktor i medicinsk strålningsfysik, har disputerat och är legitimerad sjukhusfysiker.
Han tillhör en kärna från Karolinska institutet som omsätter djupgående kunskaper i ämnet till optimal strålbehandling mot cancer. I privat regi. Och det har Roger Svensson och hans affärskolleger fått kämpa för. Sedan 2002.
- Ideologiska låsningar har byggt en inträdesbarriär. Det är tufft att bryta ett monopol.
Han säger att det tidigare gått prestige i frågan, att den offentliga vården ska klara behovet på egen hand. Det låsta läget på marknaden gjorde det svårt att få riskkapital.
Men de tuffa åren tror Roger Svensson att företaget har bakom sig. Nu har han goda förhoppningar om att skriva avtal om att få ta emot patienter, en del av de 50 000 personer som varje år insjuknar i cancer i Sverige. Av dessa får bara hälften strålbehandling i dag.
Det finns med andra ord ett uppdämt behov som Rayclinic vill vara med och tillgodose.

Kliniken i Knivsta kan årligen utföra 300 kurativa behandlingar, det vill säga behandlingar som syftar till att bota patienten. Man hoppas dessutom på en hel del utländska kunder, och i framtiden tror Roger Svensson på en utökad kapacitet. I Sverige och utomlands.
- Tror man på något är det bara att kämpa vidare, säger Roger Svensson och skyndar mot bilen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!