Första passivhuset på gång

NYHETER. I början av augusti planerar Sigtunahem byggstart för Sigtuna kommuns första passivhus. Den energisnåla byggnaden kan under stora delar av året klara uppvärmningen med hjälp av kroppsvärmen från boende och värme från lampor och apparater.

Uppsala2014-02-18 17:04

Bakom satsningen på passivhuset står Sigtunahem. Huset, som ska ha 24 lägenheter, kommer att ligga på Lyckostigen i Märsta. Kicki Björklund, vd på Sigtunahem, säger att det mest blir ettor och tvåor i det nya huset som är tänkt att stå klart fram emot hösten 2012. Bygger gör NCC.

För att få kallas passivhus måste en byggnad leva upp till krav på låg energianvändning. Enligt Svante Wijk, energisamordnare på NCC Construction Sverige, brukar passivhus ha en energianvändning på 40 till 50 kWh per kvadratmeter och år. Det är mindre än hälften så lite som Boverkets regler för nybyggen, som ligger på 110 kWh/kvm för den del av Sverige där Sigtuna kommun ligger. Enligt statistik från Energimyndigheten var genomsnittet för flerbostadshusen i landet 148 kWh per kvadratmeter under 2009.

Kravet på energisnålhet gör att passivhus isoleras väldigt väl. Det innebär att väggarna blir tjocka och fönsternicherna djupare än vanligt.
– Men det är inte så att det är några skottgluggar man har i de här husen. Jag har inte sett någonstans att boende klagat på fönstren utan snarare att det upplevs som positivt med djupa fönstersmygar, säger Svante Wijk.

Ventilationen är också en viktig del i konceptet. Den täta konstruktionen gör att luft inte läcker ut och tar värme med sig. Frisk luft förs in i lägenheterna från ventilationssystemet genom sovrum och vardagsrum och går sedan ut från kök och badrum. På vägen ut ur huset fångas värmen från luften upp i värmeväxlare, som tar till vara på 80 till 90 procent av värmen och överför den till luften som tas in.

Enligt honom har det gjorts enkätundersökningar bland boende i passivhus som visar att de flesta inte märker någon större skillnad. Den täta isoleringen kan däremot få effekter man kanske inte tänkt på.
– Eftersom det är välisolerat blir det tyst i lägenheterna och då finns det en risk att man kan uppleva interna ljud mer, som kylskåp, säger han.

I och med att husen värms upp framförallt av kroppsvärme och värme som lampor och apparater avger blir det däremot så att man får vara försiktigare med vädring och hur länge dörren står öppen då det är kallt ute.
– Kanske de boende automatiskt lär sig att leva mer energieffektivt i de här husen, säger Svante Wijk.

I och med att det egna beteendet får en stor inverkan på energianvändningen är det viktigt med information till de boende, påpekar han.

För att klara kalla dagar finns det ändå värmesystem i husen.

Hans Eek, arkitekt på passivhuscentrum, har arbetat med energisnåla hus sedan mitten av 70-talet och betraktas som en förgrundsgestalt när det gäller tekniken med passivhus. Han säger att det finns runt 2 000 lägenheter i passivhus i Sverige i dag. Tyskland, Österrike och Schweiz är ledande när det gäller att bygga med tekniken och i de länderna finns det 20 000 sådana lägenheter, säger han.

Att bygga ett passivhus är dyrare än vanlig nyproduktion. Moderaterna i Sigtuna kommun är med anledning av det negativa till satsningen på Lyckostigen.
– Passivhus är naturligtvis en angelägen sak att bygga. Vad vi säger nej till är att det är Sigtunahem som bygger med tanke på den urusla ekonomin i företaget, säger Peter Kockum (M), som sitter Sigtunahems styrelse.

Han tror inte på den kalkyl som ligger till grund för satsningen på passivhuset.

Sigtunahems styrelseordförande är Sigtuna kommuns kommunalråd Anders Johansson (S). Inte helt oväntat gör han en annan bedömning av investeringskalkylen.
– Det är dyrare att bygga passivhus, det är helt riktigt. Men det är billigare att äga och förvalta. Det här är inget vi ska sälja imorgon utan äga i femtio, sextio, sjuttio år in i framtiden, säger han.

Projektet beräknas kosta runt 51 miljoner kronor och ska helt bekostas med lån.

När det gäller hyrorna i huset räknar man med att en etta på 39 kvadratmeter kommer kosta cirka 5 500 kronor i månaden och tvåorna på 60 kvadratmeter 7 500 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om