Första neddragningen för framgångssagan
Q-Med grundades 1987 av Bengt Ågerup, tidigare forskningschef på Pharmacia. Nio år senare lanserades antirynkmedlet Restylane som byggde på samma ämne, hyaluronsyra, som givit Pharmacia framgångar inom ögonkirurgin.
Framgångarna ledde Q-Med in på börsen 1999 där entreprenörssagan Ågerup fortsatte. Värdet på bolaget nästan tiofaldigades på sju år vilket gjorde huvudägaren till miljardär.
Under 2008 har det dock burit kraftigt utför och stora delar av börsvärdet har raderats ut. Men ännu har Q-Med mer än dubblat introduktionskursen från 1999.
Marknaden har straffat Q-Med hårt. Försäljningstappet började under fjärde kvartalet i fjol och slog igenom med full kraft under årets första tre månader då bolaget tvingades gå ut med en vinstvarning. Q-Med straffades lika mycket för sina resultat som för sina otydliga besked om när vändningen skulle komma.
Under hela resan har Q-Med visat att bolaget vill mer än att bara förknippas med den ytliga skönhetsindustrin. En del av vinsten har investerats i området specialistsjukvård. Produkterna Zuidex (kvinnlig inkontinens), Deflux (behandling av en vanlig missbildning i urinblåsan hos barn) och Solkesta (analinkontinens) skulle lämna ett bidrag till en bättre, inte bara mer estetisk, värld.
Men motgångarna har kommit slag i slag. Till exempel godkändes inte Zuidex i USA. Och försäljningen av Deflux drabbades av att amerikanska försäkringsbolag inte ersatte för ingreppet. Redan i våras tvingades Q-Med medge att fokus nu skulle hamna på estetikprodukterna vilket torsdagens besked var det slutgiltiga beviset på.
Antalet anställda har vuxit exceptionellt sedan företaget flyttade till Librobäck 1996 med 13 anställda. Tre år senare var man 100 anställda, 2003 var man uppe i 440 och för ett år sedan sprängdes gränsen 700 anställda, varav 500 i Uppsala. Av privata företag är bara GE Healthcare Life Sciences och Phadia större. Varslen nu kan innebära den första personalneddragningen för Q-Med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!