Första Klara K-kullen ute

Kvinnonätverket Klara K är betydligt mer än draghjälp i karriären. Malin Tell och Birgitta Eriksson, Uppsala, tillhör den första kullen och framhåller personlig utveckling och affärer som viktiga resultat av deltagandet.

Malin Tell och Birgitta Eriksson har haft god hjälp av nätverket Klara K.

Malin Tell och Birgitta Eriksson har haft god hjälp av nätverket Klara K.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2007-12-14 09:00
Totalt har 60 kvinnor gått steg 1 av Klara K under året. Vid de sex träffarna och efterföljande har man lärt känna en del av kursdeltagarna.
- Målsättningen har varit att etablera 18 kontakter inom gruppen under året. Det är en rimlig nivå och det har vi också lyckats med, säger Birgitta Eriksson.

Betydelsen av nätverk brukar alltid framhållas för möjligheten att ta dig fram i samhället. Traditionellt finns manliga nätverk, formella och informella, som hjälpt fram många män till positioner. Men de kvinnliga nätverk som kommit, Ruter Dam och Klara K, ska inte enbart ses som ett svar på den manliga dominansen.
- Det handlar inte om att gnälla över sakernas tillstånd. Det har varit en konstruktiv anda, genomgående har seminarierna handlat om förhållningssätt till arbetet, karriären, och tillvaron i övrigt, säger Birgitta Eriksson.

- Jag deltar i Klara K i första hand som småföretagare. Nätverket har både gett mig affärsmässiga kontakter och tips om hur jag ska komma vidare och utvecklas, säger Malin Tell, som driver Tell Media Group AB i centrala Uppsala.
Birgitta Eriksson är chef på medicinteknikföretaget AMO i Fyrislund. Företaget har uppmuntrat och betalar också för hennes deltagande i Klara K.
- Jag vill utvecklas som chef, ta nästa steg i utvecklingen. Därför är jag med. Det är inte i första hand en språngbräda, säger hon.
Hon har inte pratat så mycket om Klara K på jobbet. Delvis kanske för att ett kvinnligt nätverk kan uppfattas som någonting hotfullt.
- Så är det verkligen inte där jag jobbar. Men generellt kan det finnas ett sådant drag, därför håller man kanske tillbaka något, omedvetet.

Malin Tell jobbar med sin man och han är odelat positiv till nätverkandet, säger hon.
- Jag rekommenderar alla jag träffar att gå med i Klara K. Det är en väg mot att förändra sin situation.
Nu är både hon och Birgitta Eriksson tveksamma om det blir något steg 2 redan i vår. För Malins del handlar det om att andra barnet är på väg, för Birgitta mer om inriktningen på fortsättningen.
- Jag funderar fortfarande och har inte bestämt mig. Det kanske är väl stor tyngdpunkt på genusfrågor, jag skulle hellre se att till exempel ledarskapsfrågor lyftes fram, säger hon.

I vilket fall som helst har de nätverket från Steg 1 kvar och det tänker de hålla liv i.
- Det finns och det ska vi utnyttja, på samma sätt som männen alltid gjort, säger Birgitta Eriksson.
Fakta
Idén med Klara K föddes i fjol våras efter en nätverksträff arrangerad av Susanne Özmete och Anna Cederquist, med bakgrund i fastighets- respektive it-branschen. Målet med Klara K är att inspirera deltagarna till personlig utveckling och bidra till en innehållsrik karriär. Klara K vill stärka kvinnors position i näringsliv och offentlig sektor.
Programmet Klara K finns i Stockholm och Uppsala. Steg 1 innehåller sex träffar, föreläsningar med påföljande grupparbeten och diskussioner.
Steg 2 kommer att gå mer på djupet, bland annat i fråga om jämställdhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om