Första influensavågen oväntat mild

Allt färre fall av svininfluensa anmäls i landet. Den första spridningstoppen är över och blev mildare än väntat, men landstinget i Uppsala län ändrar inte sin beredskap.

Uppsala2009-10-07 07:00
Från att intensivt ha toppat nyhetssändningar har rapporteringen om svininfluensan, den nya influensan, minskat i omfattning. Åt samma håll går statistiken om antalet nya smittade.
- Spridningen hade sin topp omkring vecka 38, och har nu klingat av. Lyckligtvis har vi haft en ganska liten smittspridning i Sverige, säger Staffan Sylvan som är smittskyddsläkare vid landstingets smittskyddsenhet.

Mot vintern väntas influensan återkomma i en andra våg. Då är klimatet gynnsammare för viruset och man vistas mer inomhus nära andra människor. Men en ny topp kommer troligen tidigast i slutet av oktober, uppskattar Smittskyddsinstitutet. De närmsta veckorna kan vi alltså vänta oss en fortsatt lugn period vad gäller influensaspridningen. Positivt för den planerade massvaccinationen som påbörjas om ett par veckor, menar Sylvan.
- Det är ett gynnsamt läge för att vaccinera i lugn och ro. I bästa fall kan vaccinationen eliminera en andra våg, säger Staffan Sylvan.

Trots att svininfluensan hittills inte har slagit lika hårt som befarat tycker inte Staffan Sylvan att man överdrivit riskerna med sjukdomen, eller att massvaccineringen är onödig.
- Jag tycker det är rätt att vaccinera. Det är svårt att förutsäga hur utvecklingen kommer att bli senare i vinter. Det är en allvarlig infektion och vi har haft dödsfall, både hos riskgrupperna och tidigare friska, säger Staffan Sylvan.
Anders Björklind, chefsläkare och ordförande i landstingets ledningsgrupp, är något mer tveksam till massvaccineringen.
- Man kan göra reflektionen att som läget är just nu är det svårt att motivera massvaccineringen. Men läget kan ju komma att ändras, säger Anders Björklind.

Den avklingande smittspridningen gör dock inte att landstinget ändrar sina planer.
- Vi har beredskapsläge, den lägre graden av beredskap, och följer läget vecka för vecka. Det kommer vi att bibehålla till vaccineringarna startat, sedan kommer vi troligen minska på beredskapen, säger Anders Björklind, chefsläkare och ordförande i landstingets ledningsgrupp.
Landstinget sökte tidigare volontärer för att hjälpa till med vaccinering, men meddelar nu att de inte behöver några fler. Behovet har förändrats, främst eftersom vaccinleveranserna försenats. Det speciella telefonnummer för vaccinationsfrågor som planerats kan läggas på is.
- Om nu inte vaccinationerna blir en stor grej kanske inte telefonen blir av, men vi planerar fortfarande för det, säger Björklind.

Enligt nuvarande planering startar vaccinationen för riskgrupper vecka 43 och 44. Då kommer också hälso- och sjukvårdspersonal att vaccineras. Vecka 45 vaccineras barnfamiljer och sedan kan övriga få sitt vaccin. Varje person får två doser vaccin, med cirka tre veckors mellanrum.

De närmsta veckorna ska Smittskyddsinstitutet undersöka hur många personer i Sverige som har varit smittade av den nya influensan, uppger institutet. Ungefär 2 000 svenskar kommer att få lämna prov. Målet är att få en bild av hur många och vilka som drabbats av den nya influensan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om