Första gödselanläggningen står klar till nyår

I lagom tid innan deponiförbudet för gödsel träder i kraft vid nyår kommer Sveriges första anläggning för att snabbt omvandla gödsel till växtnäring för jordtillverkning att stå färdig vid Björnbo gård, Härkeberga strax norr om Enköping.

Uppsala2004-11-12 00:00
Det är gårdsägaren Ove Sjöberg tillsammans med stallströtillverkaren och -leverantören Rainer Ström i det gemensamma bolaget Gödselförädling AB som står bakom projektet.
Det började med planer för en enklare anläggning där stallgödsel skulle tas emot och komposteras i strängar på betongplattor. Men miljöskyddsbestämmelserna ledde vidare till den stora anläggning med datoriserade transportled av gödsel med skrapor, liftar, skruvar och gigantliska trummor som nu håller på att uppföras på Björnbo gård.
— Vi har tagit emot stallgödsel från bland annat Åkerby ridklubb här i tio års tid, och att små och stora stall behöver bli av med sin gödsel vet jag också från diskussionerna i miljögruppen på Solvalla där jag sitter med. Den första anläggningen som planerades var jämförelsevis blygsam, men vartefter diskussionerna med länsstyrelsen om miljötillstånd gick vidare växte storleken på investeringen och hela anläggningen, berättar Ove Sjöberg.

Utvecklad i Finland
Då kom Rainer Ström med i projektet, och genom hans kontakter i Finland blev det aktuellt att använda sig av den gödselhanteringsteknik som redan är väl utvecklad där i så väl liten som stor skala.
Anläggningen som nu installeras i den stora fabrikshallen vid Björnbo kommer nyckelfärdig från Finland. Bygget pågår för fullt, och runt hallen håller marken på att hårdgöras för att klara transportfordon och miljökrav.

Står på kö
Omkring sju miljoner kronor har investerats i gödselhanteringsanläggningen. Små och stora stall i framför allt Stockholmsregionen står i kö för att få sin gödsel ivägkörd till Björnbo efter nyår. Den färdiga värmehygieniserade gödseln som kommer ut ur anläggningen ska säljas till tillverkare av säck-till-kund-förpackad jord. Där är ännu inga avtal klara, men varken Rainer Ström eller Ove Sjöberg är oroliga för att inte bli av med den färdigbehandlade gödseln.

UNT-bakgrund


Från och med 1 januari 2005 är det förbjudet att lägga organiskt avfall, dit gödsel räknas, i deponi. Det innebär att stallägare som inte har tillgång tilll marker där gödsel kan plöjas ned måste finna andra sätt att bli av med sin gödsel.
Anläggningen i Björnbo har tillstånd att ta emot och behandla 100 000 kubikmeter gödsel per år. Kunderna, stallen, betalar gödselhanteringsbolaget för att få containrar levererade och hämtade. Vid Björnbo töms containrarna på plattan utanför fabrikshallen, gödseln skjuts med lastmaskin in på mottagningsplattan där datorstyrda skrapor för ned den till elevatorn och vidare till den transportskruv som matar gödseln vidare mot den av de tre trummorna som behöver påfyllning. I trummorna är temperaturen 55 grader, när gödseln gått igenom trumman förs den vidare av en inbyggd skruv där temperaturen går upp till 70 grader och värmehygieniseringen sker, och sedan ut till containrar för frakt till jordtillverkare. Hela processen från mottagningsplattan tillls det att gödseln lämnar den sista skruven är datorstyrd. Anläggningen klarar att processa 120 kubikmeter gödsel per dygn, 40 kubikmeter per trumma.
Enligt Rainer Ström räknar man med att gödselhanteringsbolaget kommer att omsätta cirka tre miljoner kronor under det första året och ge 4-5 arbetstillfällen räknat i alla led, transporter, administration och drift.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om