Först i kön får plats på äldreboende

Den som vill flytta till äldreboende i Uppsala får från och med i höst ställa sig i kö på egen hand. Lediga bostäder kommer i stort sett att ges till dem som stått längst i kö, efter att kommunen beslutat att inte längre prioritera efter behov.

Uppsala2008-07-05 00:01
- I och med att vi tagit bort biståndsbesluten kommer ärendena bli lättare att hantera. Med enklare handläggning kommer vi i stället att kunna lägga tid på uppföljningar av beslut om hemtjänst och information om vårt nya system, säger Carina Kumlin, ställföreträdande direktör för äldrekontoret i Uppsala, om den nya policyn för äldreboende som infördes i juni i år.

Bristen på äldreboenden i Uppsala har i flera år kritiserats av länsstyrelsen. Efter att nya boenden öppnat har kön minskat och i nuläget står, enligt kommunen, cirka 34 personer i kö till Uppsalas omkring 250 lägenheter för äldre. Tidigare har alla som velat flytta till ett äldreboende fått ansöka om så kallat biståndsbeslut hos äldrekontoret. Lediga bostäder har sedan getts till dem som ansetts vara i störst behov av dem.
Efter att Uppsala kommuns äldrenämnd i juni beslutat att ta bort systemet med biståndsbeslut görs inte längre någon rutinmässig prioritering efter behov. Den som anser sig behöva gå före i kön till ett så kallat trygghetsboende får i stället ansöka om förtur till äldrekontorets äldrestödsavdelning. Den ändrade policyn innebär också att ingen under 75 år får flytta till trygghetsboende.

För Curt Persson, ordförande i Pensionärernas riksorganisations Uppsaladistrikt, kom kommunens beslut om ändrad policy som en överraskning när UNT ringde honom.
- Vi har inte varit inblandade eller tillfrågade i den här frågan. Det hade varit lämpligt om kommunen diskuterat detta med oss eftersom vi har ett stort medlemsunderlag, säger Curt Persson som är kritisk till beslutet.
- Det låter bra att människor får välja själva och slipper be om att få flytta till ett boende, men det förutsätter att det finns bostäder att tillgå för dem som ställer sig i kön. Det gör det inte i Uppsala. Och det är oerhört viktigt att man prioriterar de som har ett stort behov av det stöd som det innebär att ha tillgång till en servicelägenhet. Därutöver kan man vara mycket tveksam till att fastighetskontoret tar över ansvaret för kön. Det kan innebära att äldrekontoret tappar kontakten med verksamheten, säger Curt Persson.
Carina Kumlin menar att PRO brukar bli informerade via UPS och tror att det kan handla om en kommunikationsmiss. Hon ser inga nackdelar med det nya systemet.
- Nej, det kan jag inte tycka. Vi kommer att ha rätt god kontakt med personerna ändå skulle jag tro, dels genom de uppföljande hembesök vi gör och dels genom den nya hemstödsenhet som bildas till hösten. De flesta som ansöker om bostad har redan hemtjänst, säger hon.

Hon får till viss del medhåll av Uppsala anhörigförening och Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd, UPS, vars representanter är positiva till beslutet.
- Som jag upplever det är det inget konstigt med det här, säger Jarl Lundin, kassaförvaltare i UPS och medlem i Kommunala pensionärsrådet.
Han tror att många kan få en enklare och något snabbare väg till ett boende när de inte längre behöver gå igenom en beslutsordning för att komma till kön. Men han är tveksam till åldersgränsen för att få söka boende.
- Kanske är det lite för hårt. Även om vi är betydligt friskare som äldre och lever längre finns det dem som har behov av ett boende före 75 års ålder.
FAKTA

Uppsala kommuns reviderade policy för servicelägenheter innebär att dessa görs om till så kallade trygghetsboenden. Ett trygghetsboende är en form av servicelägenheter, till "för dem som upplever oro, otrygghet och ensamhet", med gemensamhetsutrymmen och möjlighet till gemensamma måltider. Boendet bör också ha en värd eller värdinna.
För att få flytta till trygghetsboenden måste personen bland annat vara över 75 år och inte ha möjlighet att anpassa sitt hem till ett tryggt boende.
Den som vill ansöka till ett mer avancerat vårdboende måste även i fortsättningen vända sig till en biståndshandläggare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om