Forsränningen gör comeback – efter två år av pandemi

Forsränningen är tillbaka! Arrangörerna slår på stort med en längre festival och fler ekipage – totalt hoppas man på över 500 deltagare åkandes på 130 flottar.

”Det har varit väldigt osäkert och svajigt men vi har haft hoppet kvar så därför känns det jättekul att vi nu kan berätta att Forsränningen blir av precis som vanligt den sista april i år”, säger Emmy Sköld, projektledare för Forsränningen.

”Det har varit väldigt osäkert och svajigt men vi har haft hoppet kvar så därför känns det jättekul att vi nu kan berätta att Forsränningen blir av precis som vanligt den sista april i år”, säger Emmy Sköld, projektledare för Forsränningen.

Foto: Michaela Hasanovic/Privat

Uppsala2022-02-11 17:38

1975 började Forsränningen som en rolig vadslagning men under årens lopp har engagemanget växt och hundratals personer har varje år kastat sig ned för Fyrisåns fall – påhejad av tusentals personer.

Men sen kom pandemin. 2020 tvingades man att helt ställa in evenemanget och förra året hölls Forsränningen digitalt – livesänd från en hemlig plats och utan publik.

– Det har varit väldigt osäkert och svajigt men vi har haft hoppet kvar så därför känns det jättekul att vi nu kan berätta att Forsränningen blir av precis som vanligt, säger Emmy Sköld, projektledare för Forsränningen.

undefined
Redan den 1 mars öppnas "flottsöket" då man lottar ut flottar till de som vill vara med och tävla. Som medlem i Uppsala teknolog- och naturvetarkår har man större chans att få en flotte. ”Men lottningen är öppen för alla som är över 18 år och simkunniga”, säger Emmy Sköld, projektledare för Forsränningen.

Rättare sagt blir det "nästan" som vanligt. Efter två års utebliven folkfest satsar nu Uppsala teknolog- och naturvetarkår stort.

– Forsfestivalen blir längre och kommer att starta redan 20 april. Då öppnar vi festivalområdet och där blir det flottbygge, aktiviteter och ett stort pubtält. Forsränningen kommer även att utökas med fler ekipage från 120 till 130 ekipage, säger Emmy Sköld.

undefined
Forsränningen började som en vadslagning 1975 men har växt till en folkfest och varje år samlas tiotusentals personer runtom Fyrisån för att se på ekipage som vågar sig ned över fallen.

Varje ekipage får max ha fyra "rännare" och arrangörerna hoppas därför att antalet inblandade personer blir över 500 personer.

1 mars öppnas "flottsöket" då man lottar ut flottar till de som vill vara med och ränna.

24 april är det dags för den traditionsenliga Ankdagen då festivalområdet öppnas upp för barnfamiljer. På Ankdagen planeras ponnyridning och skattjakt med pirater. Överskottet från dagen doneras oavkortat till Akademiska sjukhusets barnfond.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!